Slovenija

Vsi Slovenci morajo imeti pravico do pitne vode

STA/mv
19. 3. 2014, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje se na področju univerzalnosti dostopa do pitne vode zavzema za ohranjanje splošne rabe vode in za pitno vodo, ki je pod enakimi pogoji dostopna vsem državljanom, so ob odzivu Evropske komisije na državljansko pobudo Pravica do vode za STA navedli na ministrstvu.

V Sloveniji je voda tradicionalno v splošni rabi, kar pomeni, da jo lahko pod enakimi pogoji uporablja vsakdo. Ustava določa pravni režim javnega dobrega, ki ga izpeljujejo različni področni zakoni, kot sta zakon o vodah in zakon o varstvu okolja, navajajo na ministrstvu. Dodajajo še, da minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan podpira vse tiste, ki želijo, da se pravica do pitne vode kot javne dobrine vpiše v ustavo. Evropska komisija se je danes v odzivu na državljansko pobudo Pravica do vode zavezala k ukrepanju, a izpostavila, da so odločitve o rabi vode v rokah članic EU. S pobudo jo je 1,7 milijona Evropejcev pozvalo, naj predlaga zakonodajo, ki bi vsem državljanom zagotovila dostop do pitne vode ter prepovedala privatizacijo storitev za oskrbo z vodo. Komisija je obljubila, da se bo zavzemala za dosledno izvajanje evropske zakonodaje o vodah ter za obveščanje in osveščanje, da bo začela javno posvetovanje o izboljšavah direktive o pitni vodi, da bo preučila zamisel o primerjalnem sistemu kakovosti vode, da bo spodbujala inovativne pristope za razvojno pomoč in izmenjavo dobrih praks med članicami ter da bo zagovarjala splošen dostop do varne pitne vode in sanitarnih storitev kot prednostno področje trajnostnega razvoja. A odločitve o rabi vode so trdno v rokah javnih organov članic, je opozorila in članice pozvala, naj ustrezno upoštevajo pomisleke državljanov ter okrepijo prizadevanja za zagotovitev varne, čiste in cenovno dostopne vode za vse. V skladu z evropsko zakonodajo bo komisija ostala nevtralna glede nacionalnih odločitev o lastništvu podjetij za oskrbo z vodo, so poudarili.

Upravljanje z vodo in vodnimi zemljišči je v pristojnosti države

V Sloveniji med drugim zakon o vodah izpeljuje ustavno določbo za področje voda tako, da opredeljuje vodo ter vodno zemljišče kot naravno vodno javno dobro, ki ga lahko uporablja vsak pod enakimi pogoji za pitje, kopanje in druge osebne potrebe, če takšna raba ne zahteva uporabe posebnih naprav. Upravljanje z vodo in vodnimi zemljišči je v pristojnosti države. Voda za oskrbo s pitno vodo se lahko uporablja samo na podlagi pridobljenega vodnega dovoljenja. 
Zakon o varstvu okolja opredeljuje oskrbo s pitno vodo kot eno izmed lokalnih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Oskrba s pitno vodo je v izvirni pristojnosti občin, ki so zadolžene tudi za gradnjo javne infrastrukture v ta namen. STA na komentar nevladne organizacije Greenpeace Slovenia glede današnjega odziva Evropske komisije na državljansko pobudo o vodi še čaka. Prav tako se na odgovor komisije še niso odzvali pobudniki. Pobuda Pravica do vode (Right2Water) je sicer doslej prva evropska državljanska pobuda, ki je izpolnila pogoje za predpisano nadaljnjo obravnavo.