Slovenija

Cene izdelkov pri proizvajalcih v ZDA februarja s padcem

STA
14. 3. 2014, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Indeks cen na ravni proizvajalcev je februarja v ZDA na mesečni ravni nazadoval za 0,1 odstotka, kar pomeni, da inflacije še vedno ni na obzorju in lahko centralna banka Federal Reserve nadaljuje s svojimi ukrepi za oživitev gospodarske rasti oziroma spodbujanje zaposlovanja.

V 12 mesecih od februarja 2013 je indeks cen na ravni proizvajalcev napredoval le za 0,9 odstotka. Za nazadovanje inflacije so bile v februarju zaslužne cene storitev, ki so nazadovale za 0,3 odstotka.

Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je bila sicer 0,1-odstotna. Hrana se je februarja podražila za 0,6 odstotka, energija pa za 0,5 odstotka.

Nizka inflacija pomaga centralni banki, da lahko ohranja nizke obrestne mere za spodbujanje gospodarstva, čeprav se nekateri dodatni stimulacijski ukrepi počasi odpravljajo.

Odbor za odprti trg centralne banke Federal Reserve (FOMC) se spet sestaja prihodnji teden, ko bo verjetno naznanil dodatno krčenje obsega programa odkupovanja vrednostnih papirjev in obveznic za deset milijard na 55 milijard dolarjev na mesec.

Nekaj ugibanj je sicer, da se bo krčenje tega programa morda začasno ustavilo zaradi vrste slabših gospodarskih podatkov v zadnjih tednih, ki so posledica izjemno slabega zimskega vremena v decembru in januarju.