Slovenija

Obtožnica proti članu uprave Petrola na Hrvaškem

STA/U.K.
14. 3. 2014, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tožilstvo v Karlovcu je lastnika reške družbe RI Petrol Joza Kalema obtožilo goljufije in nezakonite premoženjske koristi pri prevzemu gradbenega podjetja IGM Tounj. Kalem je član uprave družbe Petrol d.o.o. na Hrvaškem. Velja tudi za družinskega prijatelja hrvaškega ministra za finance Slavka Linića.

Tožilstvo 54-letnega Kalema bremeni, da si je nezakonito prislužil 103 milijonov kun (13,5 milijona evrov) na podlagi vrste pravno sumljivih potez pri prevzemu IGM Tounj, ki je imel koncesije za kamnolom v kraju Tounj nedaleč Ogulina.

Navedbe tožilstva je za hrvaške medije potrdil bivši lastnik nekoč največjega gradbenega podjetja v karlovški županiji IGM Tounj Ivica Pađen, ki je bil 99-odstotni lastnik podjetja do leta 2009. Trdi, da je Kalem enostavno odtujil njegovo podjetje, ko sta podpisala kupoprodajno pogodbo, da bo reški podjetnik poravnal dolgove IGM Tounj do podjetja Grič Petrol iz Samoborja ter potem postal tudi lastnik nepremičnin IGM Tounja.

Kalem naj bi svoje podjetje RI Petrol nemudoma vpisal kot lastnika IGM Tounj, ne da bi sodišče obvestil o aneksih pogodbe, ki sta jo sklenila s Pađenom, je zapisalo tožilstvo. V dodatkih je bilo zapisano, da bo lahko prevzel nepremičnine, ko bo izplačal dolgove, TGM Tounj pa bo imel pravico vrniti nepremičnine, če bo v 15 letih Pađen poravnal dolgove do RI Petrola.

Policijska preiskava je potekala več let. Kalem ves čas zavrača vse obtožbe.

Na Hrvaškem poudarjajo, da je reški podjetnik družinski prijatelj ministra Linića, čeprav se bolj sprašujejo, kako je Kalem, ki je na Hrvaško prispel iz BiH, zaslužil svoj prvi milijon.

Kalemov poslovni vzpon je povezan s prodajo naftnih derivatov iz Reke v BiH med vojno. Sredi 90. let prejšnjega stoletja je prodal svoje bencinske črpalke Petrolu. Slovenski naftni trgovec je med letoma 2008 in 2012 kupil 100-odstotni delež v Kalemovem podjetju Euro-Petrol.

Kalem je tudi potem tesno sodeloval s Petrolom in je gradil Petrolove bencinske črpalke na Hrvaškem, tudi na mestih, kjer druge naftne družbe niso uspele dobiti dovoljenja.

Še zmeraj je član uprave Petrola d.o.o., v katerem poslovni delež družbe Petrol d.d. Ljubljana znaša 100 odstotkov, kot piše na spletni strani slovenske družbe.

Slovenski časnik Dnevnik je minuli mesec poročal, da se Kalemov poslovni imperij maje zaradi nasedlih naložb in finančnih težav ter da s slabim poslovanjem ogroža tudi poslovanje Petrola, ki gre s posojili na roko reškem podjetniku.

Kalem je za zagrebški časnik Poslovni dnevnik navedbe Dnevnika zavrnil kot "lažne" in "zlonamerne". "Moje poslovanje je stabilno in likvidno. Nimam težav, ki jih omenjajo," je izjavil obtoženi reški podjetnik.