Slovenija

Na dan so prišli zaprašeni seznami! Preverite, kdo se je znašel na seznamih

A.Š./M.J.
1. 3. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Arhiv Republike Slovenije, institucija, ki je v zadnjem času velik kamen spotike in srž političnega obračunavanja, je včeraj na spletu začel objavljati arhive nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Gre za arhive, ki po zakonu iz leta 2006 ne vsebujejo občutljivih osebnih podatkov. So se pa na 10.000 straneh našla mnoga znana slovenska imena, predvsem iz političnega vrha.

Republike Slovenije, institucija, ki je v zadnjem času velik kamen spotike in srž političnega obračunavanja, je včeraj na spletu začel objavljati arhive nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Gre za arhive, ki po zakonu iz leta 2006 ne vsebujejo občutljivih osebnih podatkov. So se pa na 10.000 straneh našla mnoga znana slovenska imena, predvsem iz političnega vrha.

Vseh strani arhivov nekdanje SDV je nekaj manj kot pet milijonov, kar pomeni, da objavljenih 10.000 strani predstavlja zgolj drobec. Ta po starem zakonu ne vsebuje občutljivih osebnih podatkov. Nov zakon pa bi z anonimizacijo omogočil objavo vsega gradiva.

Prav o tem bomo morda odločali na referendumu. Včeraj je javnost tako dobila vpogled v programe dela, tehnike prisluškovanja in zgodovino varnostno-obveščevalne službe od leta 1942 do 1951. Kot je včeraj izpostavil Cvelfar, je zanimiv sklop gradiva evidenca dosjejev nadzorovanih oseb, ki obsega 400 ohranjenih dosjejev. In v tem sklopu smo lahko zasledili precej znanih slovenskih imen. Med njimi sta se znašla eden od vodilnih ljudi v osamosvojitvenem procesu, predsednik Skupščine Republike Slovenije France Bučar in Ivo Vajgl, danes evropski poslanec.

Na seznamu nadzorovanih oseb sta se znašla tudi prvak stranke SDS Janez Janša in teolog Ivan Štuhec. Slednjega smo včeraj povprašali za komentar. »Zame to ni novica, tudi za vas ne bi smela biti, saj sem ob zadnjem zaslišanju glede mojega komentiranja vloge protikorupcijske komisije javno povedal, da me je to spomnilo na zaslišanje Udbe na dan človekovih pravic, leta 1979. Za Udbo sem bil zanimiv, ker sem se družil z dvema sovražnikoma komunističnega totalitarnega režima: cerkvijo in emigracijo.« je pojasnil Štuhec in dodal: »Ta seznam ne rešuje problema. Problem so akterji, ki so to počeli in ki nam še danes vladajo, zato je treba Udbo in njene strukturne in kadrovske povezave razkrinkati.« 

Med nadzorovanimi osebami je bil tudi znani slovenski podjetnik Ivo Boscarol, ki se je na objavljene sezname odzval s službenega potovanja v Burkina Fasu: »Ja, jaz večkrat s svojimi dejanji, vizionarstvom in odkrito kritiko dogajanj v družbi poskrbim, da gre del davkoplačevalskega denarja tudi za moj nadzor,« je pojasnil in na nekdanjo SDV takole 'obujal' spomine: »Prvič sem šel na seznam že v gimnaziji, ko so me hoteli prisiliti v članstvo ZKJ, a sem dejal, da imam pametnejše delo. Naslednjič so me dali na seznam v zgodnjih osemdesetih, ko sem izdal serije `bedžev` z napisom Ko bom velik, bom carinik na Kolpi in Štafeta? Ne hvala. Nadaljevalo se je s tem, ko je teriristična skupina Abu Nidal na trgu kupila zase rabljene motorne zmaje in z njimi izvedla prvi teroristicni samomorilski napad z letali v zgodovini z razstrelitvijo vojašnice v Izraelu. Čeprav za to sploh nismo vedeli, saj zmaja nismo prodali mi, mi je takratni notranji minister Jugoslavije Gračanin osebno prepovedal izvoz iz Jugoslavije. Nadaljevalo se je v Sloveniji zaradi moje politične aktivnosti ter zmag na ameriških tekmovanjih agencije Nasa. Zadnje čase me spremljajo zaradi naših letal, ki jih določene vojske po svetu uporabljajo za specialne namene, ter zaradi pomembnih obiskov pri nas. Tako da mi res ni dolgčas. Problem je le v tem, da ima SDV tako staro tehnologijo, da mi prevečkrat prekinjajo telefonske pogovore, ker jim tehnologija zataji, sicer pa nimam težav.« 

Nasprotno pa za dejstvo, da je na seznamu nadzorovanih oseb, ni vedel politik Zmago Jelinčič Plemeniti. »To je stvar zgodovine in s tem se ne obremenjujem in prav je, da se zgodovino prepusti zgodovinarjem. Veliko bolj pa me skrbi trenutno stanje slovenske politike, še posebej delovanje Slovenske obveščevalne agencije (SOVA), ki še vedno sledi lastnim državljanom, namesto da bi sledila tujim ljudem, ki bi lahko škodovali naši državi.« je Jelinčič še komentiral današnje objave na spletu.