Slovenija

Ladje Natovih stalnih protiminskih sil priplule v Koper

STA/mv
1. 3. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Skupina treh ladij Natovih stalnih protiminskih pomorskih sil na čelu z oskrbovalno ladjo FGS Rhein je danes priplula v koprsko pristanišče. Obisk je del načrtovane plovbe skupine po Sredozemlju. Poveljnik skupine Matthias Seipel je poudaril, da so z obiskom Kopra kot enega Natovih domačih pristanišč dodatno podčrtali skladnost zavezništva.

Skupina, ki jo poleg FGS Rhein v vlogi poveljniške ladje sestavljata še nemški minolovec FGS Weilheim in italijanski minolovec ITS Chioggia, bo ostala v Kopru do ponedeljka, predstavlja pa eno od štirih stalnih Natovih pomorskih skupin. Te se sicer delijo v dva sklopa; prvega sestavljata dve stalni Natovi pomorski skupini, drugega pa dve stalni Natovi protiminski skupini, kamor sodi tudi skupina, ki je obiskala Koper. Stalne Natove pomorske skupine so združene v večnacionalno pomorsko silo, sestavljeno iz plovil različnih zavezniških držav. Ta plovila lahko Nato uporabi za sodelovanje na različnih vajah ter za posredovanje v operacijah in na misijah. Te skupine Natu omogočajo stalno razpoložljivo pomorsko zmogljivost za operacije in druge dejavnosti v miru ter v krizah in spopadih. Prispevajo tudi k prisotnosti zavezništva na morju, izražanju solidarnosti, opravljanju rutinskih diplomatskih obiskov v različnih državah, k podpori transformaciji ter zagotavljanju širokega obsega vojaških pomorskih zmogljivosti za redne naloge.

V pripravljenosti so 365 dni na leto

Kot je pojasnil poveljnik skupine, kapitan fregate Matthias Seipel, so v pripravljenosti 365 dni na leto 24 ur na dan. Poleg vzdrževanja visoke ravni pripravljenosti z udeležbo v različnih pomorskih vajah pa z obiski Natovih pristanišč in pristanišč drugih držav krepijo vezi med državami zavezništva in prispevajo h graditvi mostov. Njihova temeljna usposobljenost je odstranjevanje min z morskega dna, kar povzema moto skupine "narediti morje varno". Seipel je ob tem navedel, da veliko težavo predstavljajo mine in druga oborožitev, ki je bila odvržena po vojnah. Tako je denimo v Baltskem morju še danes veliko min iz druge svetovne vojne. Poleg tega skupina sodeluje tudi v različnih Natovih operacijah, kjer se dejavno vključujejo v boj proti terorizmu na morju in proti širjenju zlasti orožja za množično uničevanje, je še pojasnil poveljnik skupine.