Slovenija

Japonska borza bitnih kovancev Mt Gox razglasila stečaj

STA
28. 2. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tokijska borza bitnih kovancev Mt Gox, ena največjih na svetu, je razglasila stečaj. Po besedah izvršnega direktorja borze Marka Karpelesa je bilo z nje v zadnjih letih ukradenih skoraj milijon bitnih kovancev, kar preračunano pomeni skoraj pol milijarde dolarjev.

Do kraje naj bi prišlo zaradi tehnične napake v procesu dvigovanja bitnih kovancev. "Do izgube kovancev je prišlo zaradi napake v sistemu," je na novinarski konferenci v Tokiu po poročanju francoske tiskovna agencija AFP dejal Karpeles.

Ob tem je priznal, da je izginilo 750,000 bitnih kovancev, ki so pripadali uporabnikom borze, ter še 100,000 kovancev, ki so pripadali borzi.

Kdaj so pri Mt Goxu odkrili krajo, ni znano, napako v borznem sistemu pa so uradno priznali šele v začetku meseca. Novica je povzročila paniko med uporabniki internetne valute - Bitcoin je od takrat izgubil približno tretjino vrednosti, na borzi Bitstamp pa je danes en bitni kovanec vreden okoli 560 dolarjev.

Zaradi težav japonske borze se je decentralizirana internetna valuta zopet znašla pod drobnogledom oblasti. Japonski finančni minister je napovedal, da bodo pristojni organi temeljito preučili dogajanje na borzi Mt Gox in ustrezno ukrepali.

Države si sicer niso enotne glede internetne valute - nekatere, na primer Nemčija, jo priznavajo kot denarno enoto, mnoge so uporabnikom odsvetovale njeno kupovanje, nekatere pa jo poskušajo celo prepovedati.

A ker sistem bitnih kovancev za razliko od tradicionalnih valut ni odvisen od centralne banke, bo takšno prepoved v praksi precej težko uresničiti. To je posredno priznala tudi predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen, ki je dejala, da Fed nima pristojnosti za regulacijo bitnih kovancev. "Gre za plačilno inovacijo, ki se odvija povsem zunaj dosega bančnega sektorja," je dodala.