Svet

Iz Maroka v špansko enklavo nasilno vstopilo več kot 200 migrantov

STA
28. 2. 2014, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Več kot dvesto imigrantov se je danes prebilo prek maroške meje v špansko enklavo Melillo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med prečkanjem so v policiste metali kamenje, palice in steklenice. Lažje so poškodovali dva policista.

Okoli 300 ljudi se je ob šestih zjutraj zbralo na maroški strani meje, na koncu pa jo je prečkalo 214 ljudi. Po besedah španskih oblasti je šlo za eno najbolj množičnih imigracij v zadnjih letih.

Enklavi Melilla in Ceuta sicer predstavljata edino kopensko mejo Afrike z EU, zato sta magnet za številne migrante, ki skušajo v Evropi ali pridobiti azil ali si poiskati delo. Večina jih prihaja iz Somalije in Eritreje, narašča pa tudi število beguncev iz Sirije.

Podoben koordiniran pohod afriških migrantov na meje Melille in Ceute se je nazadnje zgodil v ponedeljek. Iz maroškega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo med ranjenimi 13 pripadnikov varnostnih sil. Maroška policija je aretirala približno 100 migrantov, od tega so jih 14 zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico v bližnjem mestu Nador.

17. februarja je v množičnem navalu v Melillo prodrlo kakih 150 afriških migrantov. Najmanj 14 migrantov pa je 6. februarja utonilo v maroških vodah, ko so poskušali priplavati v Ceuto. Španski policisti so na več sto prebežnikov takrat streljali z gumijastimi naboji, streljanje pa je špansko notranje ministrstvo policistom sedaj prepovedalo.

Ravnanje Španije z afriškimi migranti je ostro kritiziralo več nevladnih organizacij in Evropska komisija.