Slovenija

Kangler najverjetneje ne bo več državni svetnik

STA/mv
27. 2. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Obsodba nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja na sedem mesecev zapora je pravnomočna, kar pomeni, da je nadaljevanje njegovega mandata v državnem svetu vprašljivo. V skladu z zakonom državnemu svetniku preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na zaporno kazen, daljšo od šest mesecev, razen če državni svet sklene drugače.

Medaspeed

Kot so za STA danes povedali v državnem svetu, sodbe Višjega sodišča v Mariboru še niso prejeli. Ko jo bodo prejeli, pa lahko sprožijo uradne postopke. "V skladu s 63. členom zakona o državnem svetu članu državnega sveta preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev, razen če državni svet sklene, da lahko opravlja funkcijo," so pojasnili. Po prejemu sodbe se mora torej sestati državni svet in odločati o zadevi. Prva redna seja je napovedana čez 14 dni, zato se bodo najverjetneje morali sestati na izredni seji prej. Če bo Kanglerju prenehal mandat, bodo namreč morali izvesti nadomestne volitve, ki morajo biti po zakonu opravljene najkasneje 75 dni po prenehanju mandata člana državnega sveta. "Vsi ti roki in postopki so odvisni od datuma pravnomočnosti sodbe," so poudarili v državnem svetu. Takšnega primera v državnem svetu še ni bilo.

Njegova svetniška funkcija dviguje prahod začetka

Kanglerjeva svetniška funkcija že vse od začetka mandata dviguje prah. Za državnega svetnika je bil izvoljen novembra 2012, njegova izvolitev pa je poleg sklenitve večmilijonskega posla za postavitev spornih radarjev na mariborskih cestah sprožila množične proteste v mestu. Zaradi teh protestov je bil decembra 2012 prisiljen odstopiti z županskega položaja, obdržal pa je svetniško funkcijo. Kolegi državni svetniki na ustanovni seji njegovega mandata niso potrdili, a je ustavno sodišče februarja lani razveljavilo njihov sklep in Kanglerju povrnilo mandat državnega svetnika. Državni svetniki Kanglerju prav tako niso potrdili imunitete pred sodnim pregonom. Čeprav se vrstijo kazenske ovadbe zoper Kanglerja, je na sodišču epilog zaenkrat dočakal le primer z vedeževalkinim stanovanjem. Višje sodišče v Mariboru je te dni potrdilo odločitev okrajnega sodišča, ki je Kanglerja maja lani obsodilo na sedem mesecev zapora, ker je izrabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Tako je sodba postala pravnomočna, Kangler pa mora v zapor. Kangler danes za STA ni bil dosegljiv. Za TV Slovenija pa je povedal, da s sodbo še ni seznanjen in da ga preseneča. Prepričan je, da je sodba politična.