Slovenija

Bratuškova verjame vanje

STA/N.J.
24. 2. 2014, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek je za predlagane kandidate za ministre - gospodarskega ministra Metoda Dragonjo, ministrico za zdravje Alenko Trop Skaza in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca - prepričana, da so prave besede zanje: preobrat na bolje. Na vseh teh resorjih je po njenem mnenju ta obrat pričakovan, možen in nujen.

Reuters

V DZ se je začela izredna seja, na kateri med drugim obravnavajo listo kandidatov in kandidatke za ministra in ministrico vlade.

Bratuškova je glede Dragonje dejala, da so v ekipo povabili strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami na področju gospodarstva, ki je nekoč gospodarski resor že vodil. Bratuškova je prepričana, da bo Dragonja prispeval k uspešnemu okrevanju gospodarstva v Sloveniji. Dragonja meni, da so v Sloveniji zagotovljeni osnovni pogoji za zagon gospodarstva.

Premierka je dodala, da so pred nami pomembni koraki tudi na področju zdravstva. Obljubila je, da bodo javno zdravstvo modernizirali na temeljih gospodarnosti in dostopnosti, s tem pa bi zagotovili boljši javni sektor. Trop Skaza prihaja prav iz javnega sektorja, zaradi njenega znanja, prizadevnosti, osebnostnih lastnostih in izkušenj, pa je Bratuškova prepričana, da je prava kandidatka za ministrico za zdravje. Tako pričakuje, da se bo Trop Skaza hitro in učinkovito spopadla z zahtevnimi nalogami v tem resorju.

Čakajo zahtevne naloge

Zahtevne naloge čakajo tudi Žmavca, pravi Bratuškova. Opozorila je, da je Žmavc na poklicni poti sodeloval s številnimi ustanovami doma in v tujini. Tako premierka pričakuje, da bo poglabljal odnose z rojaki po svetu in to z vsemi generacijami.

Želi, da čim prej začnejo z delom

Bratuškova vsem trem kandidatom želi, da čim prej začnejo z delom. Dejala je tudi, da bo vladna ekipa storila vse, da bodo zaupanje prebivalstva upravičili. S popolnjeno ekipo so velike obljube, kot so gospodarski zagon, dostopno javno zdravstvo in prerojeni odnosi z rojaki po svetu na veliki preizkušnji, pravi premierka. Državljanom in državljankam je sporočila, da so prav oni v zadnjih letih prestali največje preizkušnje.

Dejala je še, da namerava ta vladna ekipa do konca mandata delati za to, da bo imelo delo več ljudi, da bodo čakalne vrste v zdravstvu dostojne in da bodo najboljši ostali doma. "Tako vlado želim voditi in take kolege in kolegice si izbiram. Za takšno Slovenije nam gre," je poudarila. Po njenem mnenju bodo predlagani kandidati "vsak po svojih najboljših močeh prispevali k ciljem, ki smo si jih zadali koalicijski partnerji".

Bratuškova je v nagovoru poslancem predstavila pogled na delo te vlade v minulih 11 mesecih. Opozorila je, da so vodenje države prevzeli v zelo težki gospodarskih in finančnih razmerah, ki so temeljito vplivale tudi na vrednote in pričakovanja ljudi. "Še kako smo se zavedali, da bo težko, še kako smo vedeli, da bo treba ukrepati hitro in še kako nam je šlo za suverenost naše države," je dejala in dodala, da pred 11 meseci ni minil niti dan, da ne bi kdo vprašal, če bo Slovenija zmogla sama rešiti svoje težave oz. kdaj bo zaprosila za pomoč. Kot pravi, nekateri niso želeli razumeti njene resnosti, da Slovenija potrebuje le čas in da bo težave rešila sama. Danes je, kot pravi, nihče več ne vpraša ne po trojki, ne po predaji suverenosti v tuje roke. Pač pa še vedno sliši predloge iz SDS, da bi bilo bolje zaprositi za pomoč, se predati in vodenje države prepustiti komu drugemu. "To lahko rečejo le tisti, ki jim v resnici ne mar ne usod ljudi, ne države, ne prihodnje, boljše Slovenije," meni premierka.

Prvi cilj dosežen?

Poudarila je, da je prvi cilj te vlade dosežen. "Slovenija je ostala suverena država. Dokončnega cilja, to je boljše Slovenije za vse, pa nas loči še veliko trdega dela," je opozorila. Ponovila je tudi, da je danes položaj v Sloveniji boljši, kot pred letom dni.

Pri tem je navedla, da se je padec gospodarske aktivnosti zmanjšal iz minus 4,6 odstotka BDP ob menjavi vlade na minus 0,6 odstotka BDP ob koncu tretjega četrtletja 2013. Prav tako so zajezili padec bruto investicij, ki so bile v začetku leta 2013 pri minus 23,6 odstotka, ob koncu tretjega četrtletja pa pri minus 1,3 odstotka. Poudarila je, da izvoz raste hitreje, kot v povprečju EU, cena zadolževanja Slovenije pa se je znižala za približno tretjino. Poudarila je, da se je zadnja vlada Janeza Janše zadolžila najdražje doslej, zaradi česar bomo plačali 300 milijonov evrov več za obresti zadolževanja. 300 milijonov evrov nameni Slovenija za porodniška nadomestila, za enomesečne pokojnine, to je tudi trikratni znesek, kot ga namenijo za štipendije letno, je izpostavila.

Priznava sicer, da se je v času njenega vodenja zadolženost države povečala, a največji razlog za to je sanacija bančnega sistema, zaradi česar je nastalo 15 odstotkov BDP dolga. "A ne pozabimo, najslabši krediti v bankah so nastajali v letih 2006 in 2007. Saniramo in popravljamo tedanje napake in res je, ta šola nas vse zelo drago stane," je še dejala.