Slovenija

Rudarji danes ne bodo dobili januarskih plač

STA / J. P.
18. 2. 2014, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju danes ne bodo dobili januarskih plač, čeprav je izplačilni dan. Predsednik podjetniškega sindikata Anton Lisec je za STA povedal, da jim je banka BKS iz Celovca zablokirala račun. Sprašuje se tudi, kako je naenkrat dolg RTH do banke porasel z dveh milijonov na skoraj tri milijone evrov.

www.rth.si

Lisec je tudi dejal, da jim je uprava RTH izplačilo januarskih plač obljubila naslednji teden. Zanima ga, zakaj država, ki je prek Slovenske odškodninske družbe lastnica rudnika, ne sprejme zakona o zapiranju RTH do leta 2018, saj bi bil ta zakon zagotovilo bankam, da jim bo družba vrnila vse dolgove. Za izplačilo januarske plače RTH potrebuje okoli 600.000 evrov.

Vodstvo rudnika pa se še naprej pogaja z bankami upnicami, ki so mu zaradi 15-milijonskega dolga zasegle premoženje. Po Liščevi oceni so banke le pripravljene stopiti korak nazaj, skrbi pa ga izplačilo odpravnin 135 preseženim delavcem, ki jim je prejšnji mesec vodstvo podjetja razdelilo odpovedi delovnega razmerja. V javnosti je zaokrožila informacija, da naj bi brez dela do poletja ostalo še 120 rudarjev.

Vodstvo rudnika se še naprej pogaja z bankami upnicami.

RTH ima 800.000 evrov zapadlih in nezapadlih obveznosti, na reprogram čaka tudi 15 milijonov evrov obveznosti za banke, za plače pa že ta mesec potrebujejo še 600.000 evrov. V primeru, da do izplačila plač ne bodo uspeli prodati nekaterih zemljišč, bodo ostali nelikvidni. Gre za prodajo več kot 100.000 kvadratnih metrov strateških zemljišč Termoelektrarni Trbovlje, ki ima dva objekta na zemljiščih v lasti RTH. Ta zemljišča pa so ocenjena na tri milijone evrov.

Direktor RTH Bojan Jelen je na zadnji seji nadzornike seznanil z možnostjo sklenitve dveh javno-zasebnih partnerstev in z zadnjimi dogovori z bankami. Jelen pričakuje, da bo DZ spremembe zakona o podaljšanju zapiranja jam do leta 2018 potrdil na februarski seji. Če DZ sprejme spremembe zakona, bo imel RTH na voljo 15 milijonov evrov in še deset milijonov na leto za delovanje.

Jelen pričakuje, da bo DZ spremembe zakona o podaljšanju zapiranja jam do leta 2018 potrdil na februarski seji. 

Podaljšanje zakona je tudi eden od pogojev bank pred unovčenjem terjatev. Drugi je, da mora RTH za prodajo premoženja nad 50.000 evrov pridobiti njihovo soglasje. Prodaja je jamstvo za plačilo posojil, brez soglasja jim grozi nelikvidnost.