Slovenija

Vlomilci, tatovi in goljufi izkoriščajo naravno nesrečo

M.J.
7. 2. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Gorenjski policisti že od prejšnjega petka, ko so se zaradi vremenske ujme začele velike težave, neprestano izvajajo naloge policije, ki izhajajo iz temeljnih dolžnosti in zlasti varujejo življenje in premoženje ljudi, s svojo prisotnostjo in rednimi kontrolami območij pa preprečujejo kazniva dejanja in prekrške.

Thinkstock

Prisotnost policistov na območjih, ki jih pokrivajo policijske postaje bo okrepljena, saj lahko zlasti vlomilci, tatovi in goljufi naravno nesrečo in stisko ljudi izkoristijo za izvrševanje različnih kaznivih dejanj.

Ljudje naj zato zavarujejo svoje premoženje, pred odhodom od doma pa poskrbijo za osnovne zaščitne ukrepe, zlasti velja izpostaviti ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, gotovine, zaklepanje vrat, zapiranje oken, ipd.

Če se kam odpravljajo, naj to sporočijo svojcem, prijateljem, sosedom in naj uporabljajo mobilne telefone. Če so le lahko, naj bodo vedno dosegljivi, čeprav je bolje, da se od doma v krajih, kjer so ceste zaprte sploh ne odpravljajo.

Priložnost lahko izkoristijo tudi goljufi, ki bodo po stanovanjih oziroma hišah ponujali razne storitve, predvsem servise naprav in opreme ali pa zbirali prostovoljne prispevke in prodajali izdelke sumljive kvalitete in izvora. Ob stiku s takimi ponudniki svetujemo posebno previdnost. Ljudje naj jih ne spuščajo v stanovanja, hiše, dokler se ne prepričajo o njihovih namenih oziroma naj preverijo kdo ti ponudniki sploh so, za katero podjetje delajo in kdo je kontaktna oseba, na katero se lahko obrnejo.

Pri zbiranju prostovoljnih prispevkov naj boddo pozorni na posameznike, ki to počnejo v imenu solidarnosti. Pazijo naj komu jih izročajo, da ne bodo ogoljufani. Prispevke namreč lahko zbirajo samo tiste osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote in se izkažejo s pooblastilom za nabiranje prostovoljnih prispevkov.

Pomembno je še državljansko samovarovanje, skrb tudi za soseda in pravočasno naznanjanje sumov nezakonitih ravnanj na interventno številko 113. Če opazijo, da je bilo kje že storjeno kaznivo dejanje pa naj do prihoda policistov na kraj ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se nebi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.