Črna kronika

Neonacisti na pohodu

M. R./N.J.
7. 2. 2014, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Neznanci so pročelje kapele v Kočevju, ki jo uporabljajo pravoslavni verniki, oskrunili z grafitom in svastiko. Škode je za okoli 2000 evrov.

kocevje.si

Neznanci so kapelo okrasili s svastiko in napisom »Slovenia Slovencem«.

Pročelje osemkotne kapele sv. Frančiška Ksaverija na obrobju Kočevja, ki je v lasti Katoliške cerkve, a jo od začetka leta 2010 uporablja Pravoslavna cerkev, so vandali v noči na četrtek oskrunili z napisom »Slovenia Slovencem«, na vhod pa so narisali dva kljukasta križa. Kočevski župnik Damjan Štih, pastor Evangelijske cerkve v Kočevju Toni Mrvič in kočevski župan Vladimir Prebilič so vandalsko dejanje v skupni izjavi odločno obsodili. »To ni napad na versko skupnost in tudi ne na posamezen narod. To je napad na človečnost, na dostojanstvo in temeljno spoštovanje. Hkrati pa je to izraz nestrpnosti, za katero ni nikakršnega opravičila. Skupaj želimo in ustvarjamo družbo, ki je odprta in v kateri se vsi počutimo dobrodošle ter enakovredne. Neopravičljivo je takšno izražanje, saj škoduje vsem nam in ga ni mogoče tolerirati in še manj sprejemati. Razumemo vse prizadete in pozivamo k strpnosti in sožitju,« so zapisali v izjavi.


Vandalski napis na kapelici, v kateri bogoslužje opravljajo kočevski pravoslavni verniki, teh je na Kočevskem okoli 500, so včeraj odstranili oziroma prebelili, spomladi pa bodo v celoti obnovili del fasade. Po prvih ocenah naj bi neznanci povzročili za okoli 2000 evrov škode.POUDARK /