Črna kronika

Razumemo stisko, a varnost je na prvem mestu

STA/M.J.
7. 2. 2014, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Čeprav se življenje v bolj odročnih krajih večjih mest že počasi normalizira so posamezne ceste še vedno zaprte, saj se drevje pod žledom in snegom še vedno podira, na več mestih pa so ceste izpostavljene tudi nevarnosti plazov in padajočemu kamenju.

Svet24

Pojasnjujemo, da so zapore cest postavljene na najbolj nevarnih mestih, zato ker je to res nujno potrebno zaradi zagotavljanja varnosti v prometu, zlasti pa življenja in premoženja ljudi. Samo s takimi ukrepi, glede na to, da je možnost nesreče ponekod zelo velika, lahko obvarujemo ljudi in intervencijske službe pred nevarnostmi in zagotavljamo čim hitrejše dostope službam, ki se dnevno trudijo, da bi lahko odstranili zapore ali jih premaknili višje in tako čim prej zagotovili dostop ljudem do doline.

Namreč, če na nevarnem mestu pride do nesreče in so ogroženi ljudje, živali ali premoženje, bo policija z intervencijskimi službami naredila vse, da odvrne še večjo nevarnost in zavaruje življenje ali premoženje večje vrednosti, vendar je treba vedeti, da pri taki pomoči ni v nevarnosti samo oškodovanec temveč vsi, ki pomagajo. In do tega ne sme priti, zato je treba upoštevati ukrepe, ki preverjeno zmanjšujejo izpostavljenost nevarnosti.

Poudarjamo, da razumemo stisko ljudi, neučakanost in dejstvo, da so taki ukrepi zanje naporni, a njihova varnost, za katero moramo skrbeti, je na prvem mestu. Zato jih tudi stalno – nekatere tudi po večkrat – opozarjamo, da je določena cesta zaprta zaradi padanja drevja, skal, žleda, plazov in zlasti življenjske nevarnosti tako pri vožnji z avtomobilom kot tudi pri hoji.

Izpostavljamo še, da se izvajanje represivnih ukrepov presoja v vsakem primeru ali kršitvi predpisov posebej – in ne klasično birokratsko – ter vedno tehta in ocenjuje, kakšno nevarnost je posameznik s svojim ravnanjem ali opustitvijo ravnanje povzročil zase in za druge. Zato ponovno poudarjamo, da so posamezne ceste s prometno signalizacijo zaprte, ker bi vožnja ali hoja po njih predstavljala veliko nevarnost in zato ponovno prosimo vse udeležence v prometu, da jo zaradi svoje varnosti upoštevajo.