Slovenija

Bo Bratuškova prisluhnila?

STA
29. 1. 2014, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V. d. glavnega inšpektorja na inšpektoratu za javni sektor Igor Klinar je premierko Alenko Bratušek pozval, naj zavrne predlog za razrešitev generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Zlatke Srdoč Majer in jo podpre pri njenih prizadevanjih za odpravljanje nepravilnosti in nezakonitosti v zavodu.

Reuters

Kot so danes sporočili z zavoda za zaposlovanje, je Srdoč Majerjeva prejela pismo podpore, pod katerim se je podpisalo več zaposlenih na inšpektoratu za javni sektor, ki sodi pod ministrstvo za notranje zadeve.

V pismu, ki ga je Klinar naslovil na predsednico vlade Bratuškovo, so predstavniki inšpektorata zapisali, da je Srdoč Majerjeva končno začela odpravljati nepravilnosti in nezakonitosti v zavodu, "ki se tam nabirajo že leta in leta".

"Sedaj, ko so se pojavili prvi rezultati in ko bi generalno direktorico morali podpreti, pa ministrica za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak predlaga njeno razrešitev. In to z nerazumnim argumentom - kot da je odpravljanje nepravilnosti in nezakonitosti mogoče brez nastanka konfliktov," so kritični.

Prepričani so, da bi bila razrešitev Srdoč Majerjeve popolnoma napačen signal javnosti, in sicer, da se ne splača izkoreninjati gospodarskega kriminala in korupcije. Skladno s tem od vlade pričakujejo zavrnitev predloga razrešitve.

Klinar je pismo podpore posredoval tudi ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu, predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije Goranu Klemenčiču ter ministrici Kopač Mrakovi.

Kopač Mrakova je razrešitev Srdoč Majerjeve predlagala predvsem zaradi njenega načina vodenja, ki da onemogoča učinkovito sodelovanje med ministrstvom in zavodom na operativni ravni ter predstavlja motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda. Ministrstvo je ugotovilo še, da na zavodu niso bili doseženi cilji nove sistemizacije delovnih mest.

Obremenjujoče naj bi bilo tudi končno poročilo o izredni reviziji poslovanja zavoda. Iz njega po navedbah ministrstva izhajajo nepravilnosti pri obračunu bonitete za uporabo službenega vozila za direktorico, sklepanje pogodb z izvajalci po izvedbi del in plačilu obveznosti, nepravilnosti pri obračunu stroškov službenih potovanj, dodatkov k plači, in negospodarna poraba sredstev v zvezi s pripravo nove sistemizacije.

Srdoč Majerjeva je v torek vse očitke zanikala. Na zavodu v dobrem letu, od kar ga vodi, ves čas odkrivajo nepravilnosti in korupcijo, negospodarno in potratno rabo javnih sredstev, škodljive pogodbe, sporno zaposlovanje in sporne postopke javnih naročil, je poudarila v odzivu. "Ker se odkrivanje nepravilnosti nadaljuje, je očitno izredno močan interes, da se korupcija prikrije in pomete pod preprogo," je ocenila.

Poleg tega so na zavodu javnost obvestili, da so minuli teden na podlagi ocene, da so odgovorni za nepravilnosti pri prehodu v nov plačni sistem na zavodu, pristojnim organom prijavili pomembne predstavnike ministrstva za delo, med njimi ministrico Kopač Mrakovo. Zaradi omenjenih nepravilnosti je sicer zavod doslej vložil tožbe zoper 553 zaposlenih. Od njih zahteva povračilo preplačanih plač v višini 2,19 milijona evrov bruto.

Vlada naj bi o razrešitvi Srdoč Majerjeve odločala v četrtek.