Slovenija

Ford lani okrepil dobiček in presegel pričakovanja

STA
28. 1. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford je lani ustvaril 7,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 26,3 odstotka več kot leto pred tem in nad pričakovanji analitikov. Prihodke je Ford v enakem obdobju povečal za 9,9 odstotka na 146,9 milijarde dolarjev, prodaja pa je bila lani boljša predvsem v azijsko-pacifiški regiji in Afriki.

V lanskem zadnjem četrtletju je Ford na podlagi raznih davčnih olajšav skoraj podvojil čisti dobiček, ki se je na letni ravni povečal za 90 odstotkov na tri milijarde dolarjev. Prihodki so v enakem obdobju narasli za 3,6 odstotka na 37,6 milijarde dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AFP.

Ameriški oddelek Forda, ki k skupni prodaji prispeva skoraj tretjino, je lahko povečal prodajo, vendar pa leto končal z nižjim dobičkom, predvsem zaradi nižjih cen avtomobilov. Izgubo je Ford ustvaril v Evropi, vendar pa se je ta na letni ravni znižala s 732 milijonov dolarjev na 571 milijonov dolarjev.

Dobri poslovni rezultati, ki so presegli pričakovanja analitikov, so razveselili tudi vlagatelje, delnice Forda pa so v začetku trgovanja pridobile 2,1 odstotka.