Slovenija

Kmalu bo poslovanje podjetij v lasti države javno

STA/M.J.
21. 1. 2014, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

DZ bo novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, s katero se širi obveznost posredovanja tovrstnih informacij tudi na podjetja v večinski lasti države ali občin, sprejel najpozneje marca, pravi notranji minister Gregor Virant. Na sprejem komaj čakata tako informacijska pooblaščenka kot Komisija za preprečevanje korupcije.

Mediaspeed

Z dnem uveljavitve novele zakona bodo na spletni strani Družbe za upravljanje terjatev bank objavljeni natančni podatki o vsakem posameznem kreditu, ki so bili nanjo preneseni v okviru sanacije bank, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani napovedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Ob tem je poudarila, da seveda ne gre v vseh primerih za kazniva dejanja. Na DUTB bodo prenesene tudi terjatve do podjetij, ki so resnično zašla v škripce zaradi recesije, je dejala.

Javnosti pa bo dostopnih še veliko več podatkov o poslovanju podjetij v državni lasti, ki so ji zdaj skriti. Tako kot že zdaj velja za javni sektor, bodo tudi v podjetjih v večinski državni ali občinski lasti javne tako donatorske in sponzorske pogodbe kot tudi odvetniške in svetovalne pogodbe, prav tako pa tudi plače, odpravnine in druge bonitete članov uprav in nadzornih svetov.

Po Virantovih besedah gre za majhen zakon za notranje ministrstvo, vlado in DZ, a velik skok za davkoplačevalske interese. "Če zakon ne bi bil sprejet, bi bil zame to tak šok, da ne bi imel več kaj iskati na notranjem ministrstvu in v politiki nasploh," je dejal.

Na sprejem novele zakona komaj čaka tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič v odstopu, ki je še posebej zadovoljen, da bo dostop do teh podatkov možen tudi za nazaj. To bo prineslo ogromne spremembe pri transparentnosti porabe državnega denarja, je dejal in napovedal tudi nadgradnjo aplikacije Supervizor.