Slovenija

Lukšič bi čimpreje imenoval nove ministre

STA/M.J.
7. 1. 2014, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

SD pričakuje, da bodo v novi koalicijski pogodbi opredeljene ključne vrednote in mehanizmi reševanja konfliktov. Pri tem po besedah Igorja Lukšiča ne gre samo za mehanizme za reševanje konfliktov v koaliciji, ampak tudi konflikte, ki se bodo pojavljali znotraj posameznih družbenih skupin. Za nova ministra je prepričan, da ju potrebujemo čim prej.

STA, Mediaspeed

Za SD je po besedah njenega predsednika Lukšiča pomembno predvsem, da bo nova koalicijska pogodba realna in da bodo z njo lahko živeli. Pri tem je poudaril, da besedilo koalicijske pogodbe, s katerim so se v ponedeljek na kolegiju pri predsednici vlade seznanili koalicijski partnerji, ni osnutek, pač pa le prvo nezavezujoče besedilo.

Pravi osnutek koalicijske pogodbe bo po besedah Lukšiča tako predstavljen v torek, ko se bodo z njim seznanili koalicijski poslanci in ministri. Takrat namerava SD predstaviti tudi svoje predloge.

Glede univerzalnega temeljnega dohodka, ki bi ga bilo po mnenju PS treba doreči, je Lukšič prepričan, da je pri njem "še preveč odprtih vprašanj, da bi se lahko zanj ogrevali do te mere, da bi zadevo implementirali". Glede Teš 6 pa ocenjuje, da bo za državo ceneje, da se projekt najprej konča, nato pa se naredi njegovega temeljita revizija. Opozarja namreč, da so projekt do zdaj podražile in zavlekle ravno odločitve vsakokratnih vlad, da projekt ustavijo in naredijo revizijo.

V SD so za to, da se uvede davek na finančne transakcije. Če bo v prihodnje prišlo do gospodarskega zagona, po oceni Lukšiča posegi v pokojnine ne bodo potrebni, v nasprotnem primeru "pa se je treba pripraviti tudi na to".

Glede novih ministrov za zdravje in za gospodarstvo je Lukšič danes ocenil, da jih Slovenija potrebuje čim prej, saj da smo že zdaj izgubili en mesec. Novi ministri bi morali po njegovem že sodelovati pri sestavljanju nove koalicijske pogodbe, zato se ne strinja z mnenjem nekaterih, da bi jih bilo treba imenovati šele po podpisu koalicijske pogodbe. Na vprašanje, ali bi bil po njegovi oceni potreben odstop obrambnega ministra Romana Jakiča in ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, pa Lukšič svojega jasnega stališča ni podal. Kot je dejal, se bosta o tem odločila ministra sama.

Na novinarski konferenci je predsednik SD predstavil tudi strankine priprave na volitve v Evropski parlament. Postopek evidentiranja kandidatov zanje poteka in se bo končal 15. januarja. Do zdaj so evidentirali že več kot sto ljudi, pri čemer gre povečini za ključne ljudi v stranki, je povedal.

Novost po besedah Lukšiča je, da bodo na listo - o njej že tečejo pogovori - uvrščeni le člani stranke, s čimer se želijo izogniti izkušnji iz preteklih evropskih volitev, ko sta bila na listi tudi dva nečlana. Za SD je namreč po besedah Lukšiča pomembno, da so ljudje, ki kandidirajo, politično organizirani. "Otresti se moramo namreč nestrankarskega pluralizma, ki smo ga gojili zadnjih 20 let," je poudaril.

Ob tem se je dotaknil tudi novih strank, ki nastajajo. Ocenil je, da bodo pred volitvami "zagotovo skočile v neko koalicijo z naslovom Zares verjamem v solidarnost in bodo verjetno zbrale kaj več kot za sladkorni trs glasov". Pri tem je dodal, da je tovrstnemu "veseljačenju po političnem prostoru" treba narediti konec, saj je Slovenija prišla do stopnje, "ko potrebuje tudi strankarsko podporo".