Slovenija

Ne bo odgovarjal za nesrečo Pohorske vzpenjače

STA/mv
6. 1. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Direktorju Pohorske vzpenjače Srečku Jesenšku ne bo treba odgovarjati za nesrečo, v kateri se je julija 2009 med obratovanjem podrl eden od stebrov nekdanje stare gondole, ki pelje na vrh Pohorja. Tožilstvo je po današnji obravnavi na mariborskem okrajnem sodišču umaknilo obtožnico, ki mu je očitala ogrožanje posebnih vrst javnega prometa.

pohorje.org

Jesenšku sta glede na obtožnico grozili do dve leti zaporne kazni, a se je med sojenjem tudi po mnenju okrajne sodnice Sonje Krajnc pokazalo, da so bile obveznosti v njegovi pogodbi o zaposlitvi nejasno dorečene. Ker je tudi takratni direktor Športnega centra Pohorje Drago Rataj v pričanju potrdil Jesenškovo obrambo, da je bil za tehnično delovanje žičniških naprav odgovoren takratni tehnični vodja Pohorske vzpenjače Robertino Ribič, tudi tožilki Januši Kušar Rotman ni preostalo drugega, kot da umakne obtožnico. Edini obsojeni v omenjeni zadevi je tako Ribič, ki je krivdo priznal kmalu po začetku sojenja in dobil osem mesecev zapora pogojno s preskusno dobo enega leta.

Kriva je bila razpoka

Do nesreče z gondolo je prišlo 19. julija 2009 dopoldne, v eni od kabin pa sta obvisela mladeniča s Koroške, ki sta na srečo utrpela le lažje poškodbe. Kot je v preiskavi ugotovila stroka, je bila glavni vzrok za porušitev razpoka ukrivljenih pločevin na eni izmed nog stebra. Nesreča je bila pozneje tudi vzrok za odločitev nekdanje mestne oblasti, da so še pred koncem istega leta odprli povsem novo gondolsko napravo.