Slovenija

Pomagajmo malemu Galu!

Gabrijel Toplak
6. 1. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Skoraj 9-letni Gal iz Maribora, ki boleha za cerebralno paralizo najtežje stopnje, je ponovno 'v akciji'.

Osebni arhiv

Natančneje, njegova mamica Lilijana Bukovič, ki svojemu otroku stoji najbolj ob strani in te dni po Mariboru raznaša 4000 letakov, svojo izkušnjo deli na facebooku, trka tudi na vrata. »Gal nujno potrebuje posebno nego, hrano, dodatna zdravila, nevrofizioterapije, veliko pripomočkov in podobno. Ima tudi epilepsijo, ne vidi, ne sliši ali govori, ima izpahnjene kolke in je nepokreten ter ima močne mišične krče. Vse je, žal, samoplačniško in nam predstavlja veliko breme. Zaposlen je samo oče, jaz pa doma skrbim za Gala,« pripoveduje Lilijana.

Osebni arhiv
Pred tremi leti so uspešno zaključili akcijo zbiranja zamaškov po celi Sloveniji in skoraj v celoti odplačali prilagojen avtomobil za prevoz invalidov, zdaj pa so se znašli v hudi finančni stiski. »Galu ne zmoremo več plačevati terapij, prav tako bi želeli z njim v tujino, da poskusimo še dodatna zdravila za epilepsijo, ker jih v Sloveniji ni oziroma niso priznana,« razlaga Lilijana.
Osebni arhiv
Ker so otrokove potrebe vse večje, sta se z očetom odločila, da ubereta drugačno pot. Za zbiranje prostovoljnih prispevkov sta ustanovila Humanitarno društvo Gala, zato da bi mu lahko nudila čim več. »Prispevke zbiram sama in vsem prijaznim ljudem zagotavljam, da bodo porabljeni samo zanj,« priznava Bukovičeva, ki še verjame v dobre ljudi in jih obenem razume, če nimajo zaupanja v vse, ki trkajo na njihova vrata. Še posebej, pravi, ker so nekateri zbirali prispevke za njenega Gala tudi po končani akciji.
Osebni arhiv
In Galu lahko tokrat pomagajo tudi bralci časopisa Svet24. Denar lahko nakažete na Humanitarno društvo Gala, št. računa: SI56 0417 3000 2220 233, odprt pri NOVI KBM, ali na Galov osebi račun: GAL MAJŠLER, Borova vas 9, Maribor, št. računa: SI56 9020 0400 4908 846, odprt pri PBS.