Slovenija

Koliko nas stane domači 'kuhanček'

S.A./P.R.
3. 12. 2013, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Priznajmo, komaj smo čakali na december in z njim povezano praznično vzdušje in dobrote. Mednje zagotovo sodi tudi kuhano vino. Prav zato je ekipa Svet24 preverila, koliko nas bodo stale sestavine za kuhano vino, če si ga bomo privoščili kar doma, na toplem.

Za malo več kot liter kuhanega vina potrebujete 1 liter vina (belega ali rdečega), 3 decilitre vode, 10 žlic sladkorja, vsaj 15 klinčkov, cimet po okusu in nekaj rezin limone in pomaranče. Vse sestavine damo v lonec in kuhamo skoraj do vretja. Še preden vino zavre, odstavimo in natočimo v lončke.

 V treh trgovinah (Spar, Tuš, Mercator) smo preverili, koliko vas bo stal kilogram najcenejših pomaranč in kilogram najcenejših limon, ki jih boste našli na trgovskih policah. Preverili smo tudi, koliko boste te dni odšteli za kilogram sladkorja. Za tiste, ki ste radi bolj praktični in se vam začimb za vino ne ljubi mešati samim, pa smo preverili, koliko boste odšteli za že pripravljene mešanice začimb.

Pa še nekaj uporabnih nasvetov za še boljšega 'kuhančka': za še boljši okus v vinu pregrejemo lovorov list, brinove jagode ali ingver. Popestritev je lahko tudi kanček ruma, ki ga kuhanemu vinu dodamo na koncu, tik preden ga postrežemo. Nikar pa ne pozabite na najbolj pomemben nasvet: s pitjem kuhanega vina ne pretiravajte, saj pretirane količine alkohola škodujejo zdravju. Torej previdno in zmerno!