Svet

Na Luni bodo gojili rastline

jp
3. 12. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nasa naj bi v enem od svojih prihajajočih projektov na Luni poskusila vzgojiti rastline. Upajo, da bodo te vzklile znotraj namenskih aluminijastih kapsul. V teh bo poleg nabora znanstvenih inštrumentov in snemalnih naprav vse potrebno za rast rastlin.

Ti habitati bodo lahko uravnavali lastno temperaturo, porabo vode in energije za čim učinkovitejše upiranje neugodnim razmeram na površju Lune. Vendar pa dogajanja ne bo spremljala le Nasa, ampak tudi zunanji sodelavci.

Vključeni bodo tudi otroci, ki bodo rastline vzporedno gojili v svojih šolah. V eksperiment naj bi bile zajete bazilika, sončnice in repa. Če jim uspe, bo to prvič, da so ljudje prinesli življenje na drugo planetarno telo, hkrati pa pripomogli k našemu razumevanju biologije, agrikulture in življenja na drugih planetih.

Odprava, določena za leto 2015, naj bi bila na krovu vesoljskega plovila zmagovalne skupine v okviru Googlovega natečaja Lunar X Prize. Na tekmovanju, namenjenem zasebnim podjetjem, bo zmagalo tisto, ki bo prvo pristalo na Luni. Na ta način bi Nasa lahko prihranila več milijonov evrov, ki bi jih sicer porabili za stroške.