Svet

So za Černobil krivi vesoljci?

jp
3. 12. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Je bilo v Černobilu na delu eno izmed najbolj slavnih paranormalnih bitij, glasnik uničenja? Na začetku aprila 1986 so ljudje poročali o vrsti nenavadnih dogodkov v širši okolici malo znane černobilske jedrske elektrarne. Govor je predvsem o opažanjih nenavadnega bitja, domnevno velike črne postave brez glave, z velikanskimi krili in prodornimi rdečimi očmi.

Krilato bitje je postalo znano kot černobilska črna ptica. Poročila o teh nenavadnih dogajanjih so se vrstila do jutra 26. aprila 1986, ko je ob 1:23:58 po lokalnem času v reaktorju št. 4 jedrske elektrarne prišlo do parne eksplozije, ki je notranjost reaktorja izpostavila ozračju. V porušenem reaktorju je prišlo do požara in stalitve sredice.  

Zaradi eksplozije je nastal radioaktiven oblak – ta je potoval preko zahodne Sovjetske zveze, vzhodne in zahodne Evrope, Skandinavije, Velike Britanije, Irske in do vzhoda Severne Amerike. Večja območja Ukrajine, Belorusije in Rusije so bila kontaminirana, kar je povzročilo evakuacijo in preselitev približno 300.000 ljudi. Na prizorišče nesreče so prišli gasilci, ne da bi vedeli, kako radioaktivni so dim in razbitine. Ogenj je bil pogašen do 5. ure zjutraj, ob tem pa je bilo veliko gasilcev izpostavljenih sevanju. V izjavah pred svojo smrtjo so izkušnje s sevanjem opisovali kot okus po kovini in kot bucike in šivanke po celotnem obrazu.

Delavci, ki so preživeli prvotno eksplozijo in ogenj in ki so pozneje zaradi sevanja umrli, so trdili, da so videli črno bitje s krili, ki so imela šest metrov premera. Bitje je drselo skozi vrtince radioaktivnega dima, ki je prihajal iz reaktorja. Poznejših opažanj černobilske črne ptice ni bilo, tako da so lahko raziskovalci zgolj špekulirali, kaj je strašilo delavce elektrarne v dnevih pred usodno nesrečo. Najširše sprejeta teorija je bitje povezala s podobnim fenomenom iz Zahodne Virginije, tako imenovanim 'Mothmanom', ki naj bi bil povezan s podrtjem mostu Silver Bridge 15. decembra 1968.

Raziskovalci so domnevali, da je bitje znanilec katastrofe. Podobnosti med obema bitjema je skorajda nemogoče spregledati: poleg sorodnega videza so tu še poročila o nočnih morah in grozečih telefonskih klicih, do katerih je prihajalo pred obema katastrofama. Po drugi teoriji bi lahko šlo za črno štorkljo, ogroženo vrsto, ki biva v južni Evraziji. Vendar pa ta teorija ne razlaga nočnih mor in telefonskih klicev. Poročila o opažanjih bitij so se končala po nesrečah in očitno nam ne prestane drugega, kot da čakamo, da se bitje pojavi znova. Šele takrat se lahko nadejamo dokončnih odgovorov.