Slovenija

Cenejše vinjete za velike družine in invalide

STA / S.R.
3. 12. 2013, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Velike družine in invalidi bodo za letno vinjeto za kombije oz. nov cestninski razred 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, namesto 220 evrov plačali 110 evrov, kolikor stane običajna letna vinjeta za avtomobile. Družinske organizacije so s to rešitvijo zadovoljne.

Dars

Družba za avtoceste v RS (Dars) je začela 1. decembra prodajati samo letne vinjete za leto 2014, ki so zaradi novega cestninskega razreda 2B v javnosti v minulih mesecih sprožile veliko polemik. V ta razred, ki ga je Slovenija pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala, sodijo namreč dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega.

V tem razredu bo treba za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov. Problem je nastal, ker nekatera vozila, ki sodijo v ta razred, uporabljajo tudi velike družine in invalidi.

"Ob uvajanju vinjete za kombije v višini 220 evrov smo dali obljubo, da bomo našli rešitev tudi za velike družine, ki uporabljajo kombije za prevoze, in invalide. In to obljubo smo tudi držali - kot vedno," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Skupaj s civilno iniciativo Družinska pobuda, Rdečim križem Slovenije in Darsom so našli rešitev, v skladu s katero bodo velike družine in invalidi za letno vinjeto za vozila cestninskega razreda 2B plačevali 110 evrov, razliko do 220 evrov pa bo kril Dars, pri čemer bo šlo za donacijo Rdečemu križu Slovenije. "Mislim, da je akcija zelo pozitivna, da smo res naredili dobro delo," je dejal Omerzel.

Upravičenci bodo morali prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete za leto 2014 za cestninski razred 2B skupaj z zahtevanimi prilogami ter kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na sedež Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), kjer bodo podatke posredovali na infrastrukturno ministrstvo, tam pa bodo, če bodo podatki popolni, čim prej nakazali sredstva upravičencem.