Slovenija

Lažna prijava požara ogrozila več kot 40 življenj!

Youtube/M.J.
2. 12. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V soboto ob 0.32 so bili škofjeloški gasilci obveščeni o požaru v središču Škofje Loke, v katerem naj bi se poškodovalo oz. opeklo več ljudi. Na teren sta se takoj odpravili gasilski enoti Stara Loka in Škofja Loka, kranjski poklicni gasilci pa so priskrbeli avtolestev. Na kraj so se odpravili tudi škofjeloški reševalci in policisti. Vendar se je izkazalo, da gre za krivo prijavo: na škofjeloškem mestnem trgu ni bilo ognja in poškodovanih.

"Lahko si predstavljate bes in jezo preko 40 gasilcev, ki so morali vstati sredi noči zaradi enega občana, ki je s svojim neodgovornim ravnanjem konec koncev tudi ogrožal življenja gasilcev, ki so hiteli na pomoč sokrajanom. Sprašujemo se kakšen mora biti to človek, da lahko mirno prijavi tak dogodek. Upamo, da bodo prijavitelja Policisti izsledili, ter ga primerno kaznovali. V kolikor pa bo le mogoče mu bomo gasilci izstavili račun za povračilo stroškov intervencije, ki bo presegel nekaj tisočakov," so med drugim zapisali na spletni strani PGD Stara Loka.

Youtube

Sprašujemo se kakšen mora biti to človek, da lahko mirno prijavi tak dogodek. V kolikor pa bo le mogoče mu bomo gasilci izstavili račun za povračilo stroškov intervencije, ki bo presegel nekaj tisočakov.

Vprašanje v zvezi z dogodkom smo naslovili tudi na kranjsko policijsko upravo, kjer so nam odgovorili: 

"Potrdimo lahko, da policisti v dogodku, ki ga izpostavljate, preverjajo razloge za sum, da je bilo z dejanjem identificirane osebe storjeno kaznivo dejanje zoper javni red in mir in izpostavljamo, da zbiranje obvestil še ni zaključeno. Zato vam več podatkov še ne moremo posredovati," so za Svet24 sporočili iz kranjske policijske uprave.

In še: "Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let."