Slovenija

Se nam res obetajo spremembe volilnega sistema?

STA / S.R.
2. 12. 2013, 06.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor bo s prvaki parlamentarnih strank danes iskal rešitve za izhod iz krize ter dogovor o spremembah volilnega sistema. O tem so prvaki strank že prejeli na mizo dve besedili. A je Pahor potem, ko je v petek odstopil senat protikorupcijske komisije, med ključne teme uvrstil razpravo o ukrepih za boj proti korupciji.

Mediaspeed

Pahor si bo prizadeval, da bi preko pogovorov s predsedniki strank v okviru sporazuma, ki ga je predložil za današnji sestanek, ter v okviru pogovora z vlado in parlamentom v naslednjih mesecih obravnavali in morda tudi sprejeli katerega od ukrepov za odpravo ovir za uspešen boj proti korupciji. V nedeljo je napovedal, da bo ta teden začel tudi postopke za imenovanje novega senata protikorupcijske komisije.

Iz gradiva, ki so ga že prejeli prvaki strank, je razvidno, da sta jim v razpravo ponujeni dve besedili. Z Dogovorom o sodelovanju za izhod iz krize bi sledili že sprejetim strateškim dokumentom, pri tem pa bi se stranke zavezale, da si bodo prizadevale za krepitev pravne kulture in pravne države kot enega temeljnih stebrov demokratične družbe in države.

Z drugim besedilom pa bi se obvezali k postopkom za spremembe volilnega sistema. Med predlogi je tudi uveljavitev preferenčnega glasu in dvig volilnega praga za vstop v DZ na pet odstotkov.

Stranke imajo pred sestankom različna pričakovanja. Zlasti v NSi in DeSUS pričakujejo, da se bodo posvetili predvsem razpravi o reševanju krize, SLS pa je v nedeljo izrazila bojazen, da bo sestanek zgolj predstava za javnost, medtem ko bo koalicija nadaljevala z buldožerskim sprejemanjem napačnih ekonomskih rešitev. Stališča strank glede volilnega sistema so sicer bolj ali manj znana.