Slovenija

Imeli so dober vpogled v slovensko greznico

Petra Rupnik
30. 11. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Celoten senat Komisije za preprečevanje korupcije je včeraj podal odstop. V vrsti odstopov zadnje dni je bil ta gotovo najmanj pričakovan. "Imeli smo vpogled v slovensko greznico,'' je izpostavil predsednik KPK Goran Klemenčič in povedal tudi, da bodo lahko bolj odprto govorili, ko jih ne bodo več omejevale uradne funkcije. Je slovenski politični vrh že strah?

STA

Celoten senat Komisije za preprečevanje korupcije je predsedniku Slovenije Borutu Pahorju podal nepreklicne odstopne izjave, je včeraj na novinarski konferenci šokiral predsednik KPK Goran Klemenčič. Ob tem je pojasnil, da ne odstopajo iz obupa, nemoči, pritiskov ali ker jim je zmanjkalo volje za delo, temveč iz protesta.

Klic na pomoč borcev proti korupciji?

Da se to utegne zgoditi, so napovedali že ob objavi poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, ki je s položajev odneslo nekdanjega predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. Člani senata Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek so takrat napovedali svoj odstop, če se ne bo nič spremenilo.

Kot so pojasnili včeraj, se tudi ni. "Danes je odločitev le še bolj trdna in odločna," je dejal Klemenčič. Podpredsednik komisije Praprotnik je pojasnil, da so se pri svojem delu zaleteli v zid, čez katerega s trenutno zakonodajo ne morejo, in da v slovenski politiki ni ambicij za spremembe na tem področju. Kot je izpostavil Klemenčič, so pozivi komisije k reševanju vprašanj sistemske korupcije v TEŠ 6, luknje v bančnem sistemu, na katero so začeli opozarjati že v letu 2011, razpada zdravstvenega sistema in premoženjskega stanja voditeljev strank ostali neodgovorjeni.

"Ne moremo pristajati, da v strankah in na županskih mestih ali iz ozadja na politiko in gospodarstvo ključno vplivajo ljudje, ki so obremenjeni z razkritimi korupcijskimi tveganji, sumi davčnih utaj, pranja denarja." Goran Klemenčič

"Ne moremo pristajati, da v strankah in na županskih mestih ali iz ozadja na politiko in gospodarstvo ključno vplivajo ljudje, ki so v mnogih postopkih in obremenjeni z razkritimi korupcijskimi tveganji, sumi davčnih utaj, pranja denarja," je dejal Klemenčič in izpostavil, da bodo tudi po tem, ko ne bodo več člani KPK, še govorili o boju proti korupciji. Morda, je dejal Klemenčič, še lažje, ker ne bodo obremenjeni s funkcijo.

Je v luči tega mogoče pričakovati pojasnila v zvezi z domnevno spornimi letalskimi vozovnicami notranjega ministra Gregorja Viranta in odgovore na pozive glede spornega premoženjskega stanja Zorana Jankovića in Janeza Janše? Slednji je sicer občutke po novici o odstopu KPK na veliko delil na twitterju. Med drugim je zapisal, da je KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in Mestni občini Ljubljana. "Celo pri letalskih kartah Gregorja Viranta ni šlo. Kriva seveda opozicija," je zapisal Janša. 

Na vse skupaj se je odzval tudi predsednik Borut Pahor, ki je zapisal, da ga je senat KPK o odstopu obvestil že v sredo. »V večurnem pogovoru sem sicer razumel glavne razloge za njihovo ravnanje, vendar se kljub temu z njihovo odločitvijo nisem strinjal.« Med drugim se je na včerajšnje dogajanje odzvala tudi stranka TRS pod vodstvom Matjaža Hanžka.

Se Janši, Jankoviću, Virantu in ostalim tresejo hlače pred razkritji?

Zapisali so: »Klic na pomoč borcev proti korupciji mora biti zadnji poziv državljanom Slovenije, da s političnimi elitami, ki so nam vladale zadnja desetletja, ne moremo pričakovati rešitve iz krize, v katero so nas tudi pripeljale. Zato v Stranki za trajnostni razvoj – TRS ter društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS podpiramo njihov klic k uporu in pričakujemo, da se bodo temu klicu odzvali tudi vsi državljani.«