Slovenija

Bo davek na nepremičnine sprl slovenske družine?

Z.C.
30. 11. 2013, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ljudje, ki zavzeto računajo, koliko davka bodo plačali, so že odkrili past, v katero se bodo ujeli tisti, ki imajo v solasti le del stanovanja ali hiše.

Na naše uredništvo se je obrnil ogorčen bralec, ki meni, da se je zaradi davka na nepremičnine znašel v katastrofalnem položaju: ''Z ženo in otroki živimo v neprofitnem stanovanju. Sam sem pred leti po smrti očeta podedoval šestino hiše, v kateri živi moja bolna in ostarela mati, žena pa po smrti svojih staršev tretjino hiše, v kateri živi brat z družino. Brat je nezaposlen, njegova žena je v pokoju, sin dobiva minimalno plačo in ima tudi že sam šoloobveznega otroka, ki prebiva v isti hiši. Da bi lastniške deleže uredili s prodajo nepremičnin ali z izplačili deležev, je zaradi slabega gmotnega stanja družine praktično nemogoče. Zaradi davka na nepremičnine pa bova zdaj s ženo zaradi deležev, ki jih ne moreva ne prodati ne oddati, skupaj plačala kar 500 evrov davka. Žena bo plačala kar dvakrat več davka kot njen brat, ki v hiši živi.''

Že preprost izračun pokaže, da ima naš bralec prav. Če je hiša, v kateri živi brat njegove žene, vredna 180.000 evrov, bo brat, ki v hiši stanuje, plačal 72 evrov, ona pa kar 240 evrov. Zaradi take ureditve se bodo v družinah zagotovo pojavila trenja.

Takih hiš in stanovanj, ki so v lasti treh ali več ljudi, je več kot 50.000. Vprašanje je, ali se bo vsem družinam med seboj uspelo dogovoriti, kdo bo pravično nosil večje davčno breme, ali pa bomo v Sloveniji priča množičnim družinskem prepirom.

Pravniki kot rešitev za tovrstne primere omenjajo ustanovitev služnosti, a stvar ni tako preprosta. Da bi se pridobila nižja davčna stopnja, je treba služnost ustanoviti na celotni nepremičnini. V takem primeru bi bilo treba hišo, če se seveda da, razdeliti na več etaž.

A etažiranje hiš ni preprost postopek, predvsem pa ni poceni. Postopki za ureditev etažne lastnine v družinski hiši naj bi trajali okoli šest mesecev. Na ceno postopkov vplivajo različni dejavniki, predvsem velikost stavbe in morebitne pravne posebnosti v zvezi z nepremičnino (obstoj hipotek, služnosti ali drugih pravic). Za etažno delitev družinske hiše na tri posamezne enote se cena celotnega postopka etažiranja navadno giblje med 1500 in 2000 evri.