Slovenija

Klemenčič namerava zaključiti z zdravstvom

STA / S.R. / P.R.
29. 11. 2013, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Celoten senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je predsedniku republike Borutu Pahorju podal nepreklicne odstopne izjave, je danes na novinarski konferenci povedal predsednik KPK Goran Klemenčič. Kot je dejal Klemenčič, ne odstopajo iz obupa, nemoči, pritiskov ali ker jim je zmanjkalo volje za delo, temveč iz protesta.

STA Foto

Senat namerava s svojim delom nadaljevati do imenovanja nove ekipe, a najdlje do 1. marca prihodnje leto. Za ta korak so se, je danes dejal Klemenčič, odločili po tehtnem premisleku. Po njegovem ne gre za odločitev v zadnjih dneh ali tednih, ampak je odločitev dozorevala že od poletja naprej.

Spomnil je, da so odstop napovedali že ob objavi januarskega poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, če se ne bo nič spremenilo in po njihovem se tudi ni. "Danes je odločitev le še bolj trdna in odločna," je dodal. Senat KPK sicer pričakuje, da bodo za njihovo odločitev različne interpretacije.

Vendar, tako Klemenčič, odstopajo, ker ne morejo več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in je predmet čistega populizma. "Na položaju, na katerem smo, smo imeli vpogled v to slovensko greznico," je še dodal predsednik KPK.

Tudi podpredsednik KPK Rok Praprotnik je poudaril, da so se zaleteli v zid, prek katerega ne morejo. Ponovil je, da so že pred letom dni državni zbor pozvali k spremembi protikorupcijske zakonodaje, a odziva še ni. "V parlamentu je nastala tiha aliansa, ki sprememb zakona ne podpira", je še opozoril.

Na ta način ''odstopajo iz odgovornosti, ker bi ljudje imeli lažno upanje da lahko kaj spremenimo, pa se nič ne premakne.''

Izjavili so še, da odstopajo "v naivnem prepričanju, da bo nas odstop pomenil alarm da tako ne gre več." 

Bojijo se tudi, da bodo "na koncu nadzorne institucije krive za bančno luknjo, za razpad zdravstva".

Klemenčič je še izjavil, da bodo "do imenovanja novega senata KPK dokončali nekaj odprtih zadev, med katerimi je ena velika s področja zdravstva."

Nekaj prvih odzivov s Twitterja:

Odzivi na twiterju:

Boštjan Gorenc Pižama: Upam, da bo nova postava KPK enako zavzeta in da ne bodo zgolj skomignili z rameni Kurc, Pa Kaj.

Zvonko Černač: Umazano delo opravljeno, najlepše si je po njem pilatovsko umiti roke.

Franc Breznik, SDS: Revolucija žre svoje otroke.

Pavel Gantar, Zares: Res da KPK ni imela podpore v politiki, jo je pa imela v javnosti! Zato mislim, da bi morali nadaljevati z delom.

Vinko Gorenak, SDS: Menda je odstopilo vodstvo KPK. To se je zgodilo veliko prepozno. To politično levo usmerjeno vodstvo niti imenovano ne bi smelo biti.