Slovenija

Voznik LPP-ja ji ni odprl vrat, ker je mislil, da je lezbijka

Simon Rosc
22. 11. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uporabnica enega izmed družbenih omrežij je opisala neljubi dogodek, ki se ji je zgodil med vožnjo z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa in je enega izmed voznikov prikazal v slabi luči.

Na spletu se je pojavil zapis, ki enega izmed voznikov avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) označuje za nestrpnega. Tako naj bi se A. U. 14. novembra okoli 23.40 v Ljubljani, na postajališču Ajdovščina, zgodil neljub pripetljaj. Preden je na postajališču vstopila na avtobus, naj bi se objela s prijateljico.

Ker je mislil, da je lezbijka, ji ni odprl vrat.

Voznik avtobusa ji po tem dogodku naj ne bi želel odpreti vrat avtobusa in je odpeljal. Odprl naj bi jih šele nato, ko je A. U. tekla za avtobusom in mahala. Ko je vstopila, pa naj bi ji voznik ostro zabrusil, naj se gre nazaj objemat in da takšnim ljudem ne misli ustavljati. V vse skupaj pa naj bi se nato vključil še eden od potnikov, in sicer z izjavo: ''Gubite se (izginite, op. p.), lezbijke.'' Dogodek, kot ga je opisala uporabnica družbenega omrežja, kaže na nestrpnost do družbenih manjšin, in kaj takega se vsekakor ne bi smelo dogajati.

Voznike kaznujejo tudi z odtegljajem od plače.

Zato smo se po odgovore obrnili na LPP. Konkretnega komentarja na dogodek kljub naši izrecni prošnji niso podali, so pa zapisali: ''V primeru pisno izraženega mnenja potnika voznik opravi v podjetju pogovor z odgovorno osebo. V tem pogovoru se opredeli – glede na vrsto prekrška, njegov zagovor ter mnenje, ki je podano v pritožbi –, na kaj mora biti v prihodnje pozoren. Če je zaslediti pri vozniku ponavljajoč se vzorec odnosa do soudeležencev v prometu, primerno ukrepamo: lahko pride tudi do odtegljaja od plače in podobno.'' Tamara Deu iz LPP nam je odgovorila še, da že nekaj let v vsakoletnih seminarjih voznike intenzivno poučujejo o komunikaciji s ciljnimi skupinami. ''Vozniki se srečajo z novimi pogledi na svoj odgovorni poklic in se naučijo, kako  razen odgovornosti istočasno privzeti tudi odprtost in prijaznost,'' je zapisala.