Slovenija

Afera z vozniškimi dovoljenji terjala prvo glavo

STA / S.R.
22. 11. 2013, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bojan Žlender je ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela obvestil, da z današnjim dnem iz osebnih razlogov nepreklicno odstopa z mest v. d. generalnega direktorja direktorata za promet ter predsednika sveta agencije za varnost prometa. Minister je Žlendrov odstop sprejel in spoštuje njegovo odločitev. Podrobnosti ni želel pojasnjevati.

Mediaspeed

Kot so zapisali na ministrstvu, se je Žlender za odstop odločil po temeljitem razmisleku, osebnih razlogov za odstop pa v javnosti ne želi podrobneje pojasnjevati. "Njegova nepreklicna odločitev pa brez dvoma temelji na osebnem prepričanju, da v sedanjih razmerah ne more z vso odgovornostjo in zaupanjem voditi direktorata za promet in sveta za varnost prometa," so navedli.

Minister Omerzel se je z Žlendrovo odločitvijo seznanil ter njegov odstop sprejel z razumevanjem. Kot je pojasnil v današnji izjavi za medije, se je za to odločil po korektnem pogovoru z Žlendrom, tudi sam pa ni želel govoriti o morebitnih razlogih za odstop.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer Žlender odstopil zaradi nepravilnosti pri izdaji vozniških dovoljenj, minister pa je danes dejal le, da so zanj ljudje nedolžni, dokler se jim ne dokaže nasprotno. Zato na ta primer ne gleda kot na žrtveno jagnje, saj da je treba še raziskati, kdo je odgovoren za te nepravilnosti.

Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšne podobne odločitve, denimo od v. d. direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova, pa je Omerzel odgovoril, da je Velov na tem položaju kratek čas in da na podlagi dosedanjega dela uživa njegovo zaupanje.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bo sicer aktivnosti v zvezi z izvajanjem izrednega nadzora na direktoratu in agenciji nemoteno nadaljevalo, Omerzel pa je znova izpostavil prepričanje, da bo agencija doživela korenito reorganizacijo. Ob tem je odločno zavrnil očitke, da naj bi za nepravilnosti pri izdaji vozniških dovoljenj vedel že prej.

Policisti so namreč do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da je bilo pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdano potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te niso bile opravljene.

Omerzel je zaradi afere odredil nadzor tako na agenciji za promet kot tudi na direktoratu za promet, dogajanje pa je označil za nedopustno.