Slovenija

Primorski šolarji žrtev zločina

Simon Rosc
19. 11. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osnovno šolo Črni Vrh še vedno pretresa visoka raven prisotnosti radioaktivnega radona, ki je na meritvah marca za več kot desetkrat presegla dovoljeno mejo. Otroci in zaposleni so tako dan za dnem ogroženi, pristojni pa zaradi pomanjkanja financ ne ukrepajo.

Pred dobrim mesecem smo pisali o visoki stopnji prisotnosti radioaktivnega radona na osnovni šoli Črni Vrh nad Idrijo. V učilnici šole, ki jo ima v najemu vrtec Idrija, so izmerili več kot desetkrat preseženo dopustno mejo tega izjemno nevarnega radioaktivnega elementa. Pretekli mesec je tako inšpekcija izdala odločbo, da je treba hitro ukrepati in predvsem opraviti ponovne in uradne meritve.

Strokovni sodelavec Peter Jovanovič, ki je opravljal meritve, je po jutranjem zračenju v igralnici nameril 2000 bekerelov, kar je sicer pol manj, kot so izmerili marca, a še vedno precej preveč. Tudi odprta okna ne pomagajo kaj dosti. Še najhuje pa je, da so meritve opravili samo v igralnici osnovne šole, v drugih prostorih pa ne.

Kako se je na vse skupaj odzval šolski kolektiv in kako se nameravajo pristojne institucije spopasti s tem nevarnim problemom si preberite v današnji izdaji časopisa Svet24.