Slovenija

Slovensko letalo Flamingo je končno prvič poletelo!

11. 11. 2013, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

8. novembra je prvič poletelo letalo Flamingo, ki ga je razvilo podjetje Pegasus, d. o. o., iz Branika pri Novi Gorici. Prvi uspešen polet je poplačal težko delo, ki se je začelo že leta 2004. Prvi polet se je zgodil s steze v Risanu (Italija), ki je v sklopu tovarne Fly Synthesis, katere predstavnik je Aleksander Špacapan.

Prvi polet slovenskega letala, ki bo morda pristalo na svetovnem trgu. 

Projekt Flamingo je pod evropskim patentom zaščiten pod imenom konstruktorja Franca Orlanda in lastnika podjetja ter testnega pilota Aleksandra Špacapana. Ves trud, v katerega je podjetje vložilo veliko denarja, ki si ga je za končno realizacijo moralo tudi izposoditi, je bil tako poplačan s prvim poletom. Ker nihče ni verjel v projekt, niso dobili nikakršnih sredstev od države oziroma pomoči iz evropskih skladov. Kljub temu pa je letalo na veliko veselje konstruktorja in lastnika podjetja končno poletelo.

Lastnik podjetja Aleksander Špacapan poudarja, da tega uspeha nikoli ne bi bilo, če ne bi bilo ekipe, ki je v projekt verjela in pri njem tudi sodelovala.  

Podjetje Pegasus predstavlja svoj prototip. 

Brez finančne pomoči! 

Prvi uspešen polet je tako dokaz, da se vrhunsko šolsko visokosposobno letalo lahko razvije s trudom, trmo in nakopičenimi dolgovi in to brez finančne pomoči, ki so je bila deležna nekatera druga slovenska podjetja. Ta si na vsak način želijo v tujino, čeprav so priložnost v obliki enormnih nepovratnih sredstev pridobila v Sloveniji! 

Franco Orlando, svetovno znan letalski konstruktor, ki je skonstruiral profile kril in trupov, ki so večkrat zmagali na tekmovanjih ameriške agencije NASA, in lastnik podjetja Pegasus, testni pilot Aleksander Špacapan. 

Franco Orlando je svetovno znan letalski konstruktor, ki je skonstruiral profile kril in trupov, ki so večkrat zmagali na tekmovanjih ameriške agencije NASA.

Poveljnik zračnih sil Nata je v Sloveniji

V Sloveniji se trenutno mudi ameriški general Frank Gorenc, ki je poveljevanje zračnim silam Nata na poveljstvu v Rammsteinu prevzel 2. avgusta. Je tudi poveljnik ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki, obenem pa še poveljnik skupnega centra za kompetentnost v nemškem Udemu. Gorenc je sin slovenskih izseljencev, ki sta se v ZDA podala leta 1961, ko je bil sam star štiri leta. Rodil se je leta 1957 v Ljubljani. Za letalstvo ga je navdušil štiri leta starejši brat Stanley Gorenc.