Slovenija

Zaradi podrtih dreves oviran promet, motena oskrba z elektriko

STA / S.R., foto: PDG Kobarid
11. 11. 2013, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Močan veter že od sredine noči povzroča težave v naseljih pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, od zgodaj zjutraj pa tudi na Primorskem in na vzhodu države. Veter je odkrival strehe in podrl več dreves, ki ovirajo promet, ponekod pa je motena tudi oskrba z električno energijo.

PGD Kobarid

Okrog 2. ure zjutraj je v vaseh pod Stolom začel pihati močan severni fen, ki na tem delu Gorenjske težave povzroča večkrat letno. Sunki vetra so podrli nekaj dreves in s hiš odnašali strešnike. Zaradi močnega vetra pa je oviran tudi promet na gorenjski avtocesti med Lipcami in Lescami.

Severni veter težave povzroča tudi pod Kamniško-Savinjskimi Alpami, na območju Cerkelj, Jezerskega, Preddvora in Kamnika. Zaradi podrtega drevja sta zaprti regionalna cesta Preddvor-Jezerski Vrh in lokalna cesta Krvavec-Štefanja Gora, promet pa je oviran tudi pri letališču na cesti Spodnji Brnik-Šenčur.


Ne povzroča pa veter težav pri samem vzletanju in pristajanju večjih letal, medtem ko mala letala v takih vremenskih razmerah ne letijo. Na generalni aviaciji so predhodno poskrbeli tudi, da so bila letala še pred napovedanim vetrovnim vremenom pravilno pritrjena, so za STA povedali na Aerodromu Ljubljana, kjer imajo težave le s podrtim drevjem na glavni cesti.

Veter sicer danes poleg dreves po Sloveniji podira tudi električne daljnovode. Kot so za STA pojasnili na Elektru Gorenjska, jim močan veter povzroča kar nekaj preglavic. Motena je oskrba z električno energijo vzdolž Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp vse do Jezerskega in Cerkelj, pa tudi na širšem območju Poljanske doline in Davče.

"Vse ekipe Elektra Gorenjska in kooperanti so na terenu in se trudijo, da bo prekinitev pri oskrbi z električno energijo čim manj," so zagotovili na Elektru Gorenjska, kjer pričakujejo, da bo oskrba z električno energijo na posameznih področjih na Gorenjskem motena tudi preko dneva. Na Agenciji RS za okolje namreč napovedujejo, da sunki severnega vetra vzdolž Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in v zgornjem Posočju lahko čez dan dosežejo tudi hitrost več kot 100 kilometrov na uro.

Kot opozarjajo na agenciji za okolje, sunki vetra v severni Sloveniji dosegajo hitrosti med 80 in 100 kilometri na uro, nad 500 metri nadmorske višine pa tudi več. Na Primorskem piha burja s sunki okoli 130 kilometrov na uro. V notranjosti Slovenije bo veter čez dan postopno slabel, burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, vendar bo še dosegala hitrosti okoli 100 kilometrov na uro.

Izredno spremenljivo vreme, predvsem pa obilne padavine z močnim vetrom zelo vplivajo na vozne razmere in s tem tudi na varnost v cestnem prometu, opozarjajo na Policijski upravi Kranj. Motoristom udeležbo v prometu odsvetujejo, saj poleg mokre ceste in vetra nevarnost povzročata še pesek in listje, ki ga na cesto nanesejo dež in nalivi, vse voznike pa opozarjajo, naj v neurjih vozijo še posebej previdno in odgovorno ter da prilagodijo hitrost svoje vožnje.

O težavah z vetrom poročajo tudi s Primorske in Idrijskega ter s Štajerske in Dolenjske, kjer poleg vetra, ki odkriva strehe in podira drevesa, dodatne težave povzročajo poplave. Zaradi padlega drevja je promet oviran na glavni cesti Idrija-Tolmin, popolna zapora je na cesti Staro Selo-Breginj, promet pa je oviran tudi na več odsekih ceste Kobarid-Robič. Zaradi poplavljenega cestišča pa je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste polovična zapora na regionalni cesti Volče-Solarji pri Volčah.

Na Dolenjskem je zaradi podrtega drevja izmenično enosmerno prevozna cesta Novo mesto-Metlika na Vahti, lokalna cesta Jugorje-Semič pa je zaprta. Zaradi poplav in zemeljskih plazov so zaprte regionalna cesta Mokronog - Boštanj pri Pijavicah, lokalna cesta Gabrje-Križišče in cesta Kostanjevica-Zameško. Na Štajerskem so poplavljene regionalna cesta Majšperk-Jurovci pri Stanečki vasi in lokalni cesti Koritno-Lešje ter Cogetinci-Cerkvenjak. Zaprt je tudi mejni prehod Orešje na Bizeljskem.

Padavine na območju Slovenije preglavice povzročajo že od sobote. Ob številnih poplavljenih kleteh in sproženih zemeljskih plazovih izstopa podor velike skale na gospodarski objekt, ki se je v naselju Razbor v občini Zagorje ob Savi zgodil v nedeljo dopoldne. Gasilci so s folijo začasno prekrili streho poškodovanega objekta, o nadaljnjih ukrepih pa bodo odločale pristojne službe.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo agencije za okolje reka Krka poplavlja na območjih pogostih poplav, danes čez dan bo še naprej naraščala in lahko čez dan poplavi v širšem obsegu. Prav tako je ponovno poplavila reka Ljubljanica na Ljubljanskem Barju. Poplavljene površine kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo danes še ohranile. Morje bo v ponedeljek čez dan zaradi burje močneje vzvalovano.


Pretoki preostalih rek po državi so se ustalili in povečini pričeli upadati. Nekoliko lahko še porasteta reki Sava in Vipava v spodnjem toku.