Slovenija

Dvakrat več zavarovalniških goljufij kot v vsem lanskem letu

M.J.
6. 11. 2013, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zavarovalnica Triglav je danes v sklopu mednarodnega tedna ozaveščanja, odkrivanja in preprečevanja prevar na srečanju z mediji predstavila politiko ničelne tolerance do prevar in prizadevanja njihove službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar (SPORP). V drugem delu dogodka so različni strokovnjaki zbranim s praktičnimi zgledi predstavili postopek odkrivanja in preprečevanja zavarovalniških goljufij.

Medispeed
V Zavarovalnici Triglav so že leta 2009 sprejeli ničelno toleranco do prevar, s čimer jasno sporočajo svojo zavezo k aktivnemu zagotavljanju poštenega, odgovornega in zakonitega poslovanja. Med prevare sodijo tudi zavarovalniške goljufije, ki so ena izmed pogostejših oblik prevar v Sloveniji. O teh govorimo takrat, ko nekdo želi od zavarovalnice odškodnino in v ta namen namerno poškoduje ali uniči stvari, sklene zavarovanje po škodnem dogodku z napačnimi ali neresničnimi informacijami ali predloži lažne dokumente. Politika obvladovanja goljufij je postavljena na treh stebrih: preprečevanju, odkrivanju in raziskovanju le-teh ter sega v vse postopke delovanja Zavarovalnice Triglav.

Medispeed


Goljufije zvišujejo zavarovalne premije
Dejan Jasnič, direktor SPORP-a, je povedal: »V zavarovalnici smo se z namenom še učinkovitejšega odkrivanja prevar in zavarovalniških goljufij v preteklih letih odločili za reorganizacijo in uporabo novih orodij. Posledično smo že zabeležili boljše rezultate glede deleža potrjenih sumov prevar v okviru obravnavanih primerov. Povečanje rezultatov pripisujemo predvsem izboljšanim prijavam sumov prevar, ki jih pošiljajo cenilci.« V prvem polletju letošnjega leta so v Zavarovalnici Triglav obravnavali 45 % več primerov kot v prvi polovici lanskega leta. Po vrednosti so bili ti primeri kar za 144 % višji od lanskoletnih.

Medispeed

 
Prevare so potrdili v 41 % več obravnavanih primerov kot v lanskem prvem polletju, po znesku pa so že presegle dvakratnik celoletnega lanskoletnega izkupička. Z obvladovanjem zavarovalniških goljufij in drugih vrst kaznivih dejanj želijo predvsem poskrbeti, da bi se dolgoročno znižali stroški zavarovalnice in zavarovancev. »V Zavarovalnici Triglav si bomo tudi v prihodnje prizadevali za preventivno delovanje in aktivno odkrivanje zavarovalniških goljufij. Slednje so problem za vse in zvišujejo premije vsem zavarovancem,« je zaključil Dejan Jasnič.

Medispeed



Nad goljufije s sodelovanjem strokovnjakov
V zavarovalnici pri zavarovalniških goljufijah tesno sodelujejo z detektivi, IT-forenziki, sodnimi izvedenci in drugimi strokovnjaki. Ti so zbranim predstavili praktične primere zavarovalniških goljufij in delo različnih strokovnjakov, ki s svojimi specifičnimi znanji sodelujejo v postopkih odkrivanja in raziskovanja zavarovalniških goljufij. V tem postopku so cenilci prva obrambna linija pred zavarovalniškimi goljufijami, saj cenilci podajo sum zavarovalniške goljufije in opišejo sumljive okoliščine ter dejstva. Nato se v postopek vključijo analitiki iz SPORP-a, ki morajo učinkovito koordinirati različne strokovnjake glede posameznega primera. Pri delu analitiki uporabljajo različne napredne računalniške rešitve, ki jim pomagajo, da hitreje zaključijo posamezne sume goljufij. 

S tehnologijo do boljših rezultatov

Analitiki lahko podatke s pomočjo teh orodij obdelujejo enostavnejše in celoviteje. Aleksandar Vidovič, direktor podjetja Saviol, je povedal: »Nova tehnologija omogoča boljše odkrivanje in preverjanje zavarovalniških goljufij. Zavedati se je treba, da pri goljufijah ne gre le za tiste, ki se dogajajo zunaj podjetja, ampak gre lahko tudi za notranje goljufije. Z naprednimi računalniškimi programi smo učinkovitejši in jih lahko odkrijemo veliko hitreje.«

Medispeed


Pomembna vloga detektivov
Pri pridobivanju dokaznega gradiva analitikom pomagajo detektivi, ki na terenu zbirajo potrebno dokazno gradivo. Janko Trivunović, predsednik Detektivske zbornice Slovenije, je povedal: »Sodelovanje z zavarovalnicami je zelo pomembno, saj lahko le tako skupaj stopimo na prste goljufom. V Zavarovalnici Triglav je celoten proces odkrivanja zavarovalniških goljufij zelo dobro strokovno podprt, zato verjamem, da bomo v prihodnje preprečili še več goljufij.«

Računalniška forenzika
Če pa je zavarovalniška goljufija bolj zapletena in z zbranimi dokazi ni mogoče potrditi suma goljufije, se v postopek vključijo še IT-forenziki in drugi strokovnjaki. Ti dokazujejo zavarovalniške goljufije s posebnimi programi izračunavanja različnih situacij. Jože Škrilec, forenzik, DWG ANALYZER PRO, je pojasnil: »Z računalniškimi programi lahko naredimo simulacije nesreče in na podlagi tega ugotovimo, ali je pridobljena izjava resnična ali ne. Velikokrat se poškodbe vozil ne ujemajo z izjavami.«

K večji učinkovitosti pri preprečevanju, odkrivanju in raziskovanju zavarovalniških goljufij pa lahko prispeva tudi vsak posameznik. Sume lahko prijavite na različne načine: 
• z elektronskim sporočilom na e-poštni naslov: sporp@triglav.si,
• s klicem na telefonsko številko: +386 1 47 47 444,
• po pošti: Zavarovalnica Triglav, Miklošičeva 19, 1000 Ljubljana (s pripisom »SPORP«),
• ali se oglasite osebno v pisarni SPORP-a.