Slovenija

Ukradenega Cankarja našli ob smeteh

M. R.
21. 10. 2013, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Doprsni kip Ivana Cankarja, ki so ga nepridipravi pretekli konec tedna ukradli na Rožniku, občani našli ob smetnjakih v Runkovi ulici v Ljubljani.

MOL
Kip so našli ob smeteh.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so policisti ugotovili, da gre za kip Ivana Cankarja, ki je bil odtujen v noči na petek. Spomenik bo po opravljenih krimnalistično-tehničnih opravilih vrnjen lastniku.

Kip je neprecenljive vrednosti, saj kalupa zanj ni.

Kip Ivana Cankarja, ki stoji ob gostilni na Cankarjevem vrhu na Rožniku, je delo kiparja Frančiška Smerduja in ima status kulturne dediščine. Visok je približno 70 centimetrov, tehta pa približno 80 kilogramov. Postavili so ga leta 1948 ob 30. obletnici Cankarjeve smrti. Ljubljanski občinski veljaki pravijo, da je kip neprecenljive vrednosti, saj kalupa zanj ni.

Frančišek Smerdu (1908–1964) se je rodil v Postojni. Leta 1932 je končal akademijo v Zagrebu, od leta 1946 pa je bil redni profesor za kiparstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Njegov opus sestavljajo kiparske risbe, nekaj slikarskih del in vinjet ter kipi v mavcu, žgani glini, kamnu, marmorju in bronu.