Slovenija

Gejevski bar razburja Slovence

Gabrijel Toplak
19. 10. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Mariboru so pred kratkim odprli Cafe Lounge Bar Skrito, v katerem se zbira homoseksualno usmerjena skupina ljudi. Majhen lokalček sicer ni namenjen skrivanju ljudi, ampak je prostor, kjer je mogoče s svojim partnerjem zaplesati, se držati za roke oziroma svobodno izražati ter tudi koga na novo spoznati.

Gabrijel Toplak
Cafe Lounge Bar Skrito ni namenjen skrivanju.

Štajerska prestolnica je pred kratkim postala bogatejša za tako imenovani LGBT-bar (kratica se nanaša na lezbično, gejevsko, biseksualno in transseksualno skupnost), ki se imenuje Cafe Lounge Bar Skrito, nahaja pa se v Splavarskem prehodu. Gre za majhen lokal, ki je odprt vsak dan in v katerem se po besedah vodje Sebastiana večinoma zbira homoseksualno usmerjena skupina ljudi.

»Lokal ni namenjen skrivanju,« pravi Sebastian iz bara Skrito.

„Lokal funkcionira na popolnoma odprt način kot vsak drugi, potrebna ni nobena najava oziroma članstvo. Posebnih spoznavnih večerov za zdaj nismo organizirali, gre namreč za razmeroma majhno kavarnico, kjer se dokaj hitro med seboj vsi spoznamo. Lokal ni namenjen skrivanju, zato tudi pretirane diskretnosti ne zagotavljamo; po navadi k nam zahajajo gostje, ki se pri nas ne nameravajo 'skrivati', temveč pridejo zato, da lahko s svojim partnerjem zaplešejo, se držijo za roke oziroma se svobodno izražajo, koga na novo spoznajo, kar seveda po drugih klasičnih lokalih, žal, še vedno ni najbolj zaželeno,“ je pojasnil Sebastian.

Lokal, ki navzven deluje povsem običajno, a nekoliko diskretno, saj ga od glavne ulice loči nekajmetrski kamniti prehod pod starejšimi meščanskimi stanovanji na Lentu, je obiskala tudi ekipa Svet24. Pred lokalom je manjša terasa za dve mizici, v njem pa je postavljenih kakšnih deset okroglih miz; imajo prostor za didžeja, ki je bojda prisoten ob koncih tedna, in točilni pult, kjer je mogoče popiti tudi kakšno pijačo.

A Sebastian nam pove, da geji nimajo navade piti ob šanku, ampak se veliko raje udobno usedejo. ''Cene so povsem običajne in v lokalu je vsak dobrodošel, čeprav je v prvi vrsti namenjen določeni skupini ljudi. Ne želimo delati razlik,“ je dejal. Miro, 32-letni Mariborčan, ki me je pozdravil ob odhodu iz lokala, pa me je ogovoril, ali sem prvič tukaj in kakšno mnenje sem si ustvaril o lokalu. „Končno smo ga dobili,“ je še pripomnil in na vprašanje, ali je reden gost lokala, odgovoril, da je, saj ga v Mariboru redkokje sprejmejo z odprtimi rokami. „Biti gej je tukaj še vedno tabu in na več mestih nisi zaželen. Tu pa se počutim kot doma, sem s tistimi, ki mi nekaj pomenijo, in to sem si vedno želel,“ je povedal.

Bližnjega gostilničarja Matjaža Dežmana novi „sosedje“ prav nič ne motijo, celo redko jih opazi in ne bi imel nič proti, če bi se kdo izmed njih kdaj ustavil v njegovi pivnici, saj ima v ponudbi tudi hrano.

»Med drugim so si prisvojili moj zabojnik za smeti in ga zaklenili, da sem nekajkrat poklicala policijo ...« Ogorčena soseda

 

Povsem drugačna pa je zgodba sosede, ki si vhod v svoje stanovanje tako rekoč deli s teraso lokala. Ni želela biti imenovana, saj ne želi nikomur nič slabega, a je vseeno presenečena nad odnosom lastnikov lokala do nje. „Spalnico imam nad lokalom, kjer pa so ob koncih tedna ponoči tako glasni, da ne morem spati in sem raje na kavču v dnevni sobi. Nič nimam proti tem ljudem, a do mene so se nekateri začeli tako obnašati ... med drugim so si prisvojili moj zabojnik za smeti in ga zaklenili, da sem nekajkrat poklicala policijo,“ je pojasnila soseda.