Kultura

Posesalo vas bo v prostranost vesolja…

S.R.
18. 10. 2013, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sandra Bullock in George Clooney v vesolju? Takšnega para najbrž ni nihče pričakoval. Kaj šele tega, da se bosta podala v vesolje. A prav Sandra in George sta zvezdi nove vesoljske pustolovščine, ki vas bo vseskozi držala na robu sedežev.

Blitz
Sandra Bullock v vesolju.

Režiser fantazijskih spektaklov Harry Potter in jetnik iz Azkabana ter Jaz pa tebi mamo Alfonso Cuarón predstavlja osupljivo vesoljsko pustolovščino, v kateri se znajdeta znanstvenica Ryan in astronavt Matt. Med poletom v zemeljsko orbito opravljata rutinski sprehod po vesolju, ko deli odsluženega satelita zadenejo in uničijo njuno plovilo. Prepuščena lastni iznajdljivosti se morata soočiti z vrtoglavo gravitacijo in drugimi elementi surovega vesolja, možnost njunega preživetja pa se manjša iz minute v minuto.

Oskarjevca Sandra Bullock in George Clooney igrata v napetem trilerju v režiji oskarjevega nominiranca Alfonsa Cuaróna, ki gledalca posesa v neskončno in neizprosno prostranost vesolja.

Dr. Ryan Stone (Bullockova) je izjemna medicinska tehničarka na svoji prvi nalogi na vesoljskem plovilu, pri čemer sodeluje z astronavtom veteranom Mattom Kowalskyjem (Clooney). Toda med na videz rutinskem sprehodu zunaj ladje se zgodi katastrofa: plovilo je uničeno; Stonova in Kowalsky ostaneta povsem sama, sredi niča… Privezana zgolj eden na drugega drvita v temo.

Hromeča tišina jima da vedeti, da sta zgubila vse stike z Zemljo in s tem tudi kakršno koli možnost za rešitev. Njun strah se prevesi v paniko; sleherni požirek zraka zajeda v tisto malo kisika, ki jima ga je še preostalo. A edina pot domov utegne biti korak v zlohotno neskončnost vesolja.

Gravitacijo sta spisala Alfonso in Jonás Cuarón; prvi je film produciral z Davidom Heymanom in izvršnimi producenti Chrisom deFario, Nikki Penny in Stephenom Jonesom. Izza kamer so pomagali še za oskarja večkrat nominirani direktor fotografije Emmanuel Lubezki, scenograf Andy Nicholson in kostumografka Jany Temime. Glasbo je zložil Steven Price.

Sandra Bullock (dr. Ryan Stone) si je z glavno vlogo v drami The Blind Side prislužila oskarja, nagrado kritikov, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Nazadnje smo jo videli v komediji The Heat; nase je opozorila v uspešnici Speed in nato igrala v While You Were Sleeping, The Net, Demolition Man, Wrestling Ernest Hemingway, Divine Secrets of The Ya Ya Sisterhood, Murder By Numbers, Infamous, Extremely Loud and Incredibly Close, The Lake House, Miss Congeniality, The Proposal…

George Clooney (Matt Kowalski) je kot igralec, režiser in producent med drugimi priznanji prejel že dva oskarja, tri zlate globuse, štiri nagrade Ceha filmskih igralcev, eno bafto, nagrado kritikov in emmyja. Lani se je potegoval že za osmega oskarja, pri čemer je bil za prestižni kipec nominiran v več kategorijah kot kdor koli pred njim. Trenutno producira, režira in igra v The Monuments Men; prek svoje hiše Smokehouse je produciral August: Osage County, Argo, The Ides of March ter igral v The Descendants, Up in the Air, Syriana, Ocean’s 11, Michael Clayton, The Good German, Good Night, and Good Luck, Confessions of a Dangerous Mind… Kariero je začel na TV in si z vlogo v seriji ER prislužil kopico nagrad.

Alfonso Cuarόn (režiser) je debitiral s črno komedijo Sólo Con Tu Pareja in nato v ZDA priredil otroško knjigo A Little Princess, posnel Great Expectations, Y Tu Mamá También, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men, produciral uspešnico Pan's Labyrinth in Iñárritujev film Biutiful. Spodaj si lahko ogledate tudi ekskluzivni intervju z režiserje nove uspešnice.

Da se boste ob ogledu filma še bolj počutili, kot da ste zares v vesolju, imamo za vas pripravljeno tudi nagradno igro. Podelili bomo namreč dve majici, kapo, dve zaponki s kompasom (odlično za plezalce) ter figuro astronavta, s kater boste lahko pregnali stres. Vse kar morate storiti je, da nam na naslov urednistvo@svet24.si pošljete sporočilo (v zadevo napišite ''Gravitacija'') s svojim imenom, priimkom in telefonsko številko. Izmed vseh prispelih sporočil bomo izžrebali šest srečnežev, ki bodo prejeli omenjene nagrade. Nagradna igra poteka do petka, 25. oktobra. 

Blitz
Zanimiv par astronavtov - George in Sandra.