Slovenija

V prihodnosti nas čaka robotska družba

STA / S.R.
11. 10. 2013, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski strokovnjak Hiroši Išiguro izdeluje robote, ki izgledajo tako kot ljudje. Prepričan je, da so takšni roboti izredno uporabni in jih bomo imeli v prihodnosti vse več. "Imeli bomo robotsko družbo, še posebej na Japonskem," je dejal v današnjem predavanju v nabito polni predavalnici Inštituta Jožefa Stefana v Ljubljani.

Japonski strokovnjak Hiroši Išiguro je prepričan, da je robotska družba le vprašanje časa.

Išiguro je svetovno priznan strokovnjak s področja interaktivne robotike in androidne znanosti. Je zaslužni profesor na univerzi v Osaki in vodja laboratorija na znanstvenem inštitutu ATR v Kjotu. Njegovo osnovno področje raziskovanja je odnos med robotom in človekom ter medijske tehnologije.

Prvega robota s človeško podobo je ustvaril pred devetimi leti, svetovno znan pa je postal nekaj let pozneje, ko je robotu nadel kar svojo podobo.

"Humanoidni roboti ne izgledajo tako kot mrčes," je pojasnil, zakaj se je od izdelave običajnih robotov - tudi teh je ustvaril celo vrsto - preusmeril v snovanje robotov s človeško podobo. Takšni roboti delujejo zelo podobno človeku, kar odpira celo vrsto socioloških, filozofskih in etičnih vprašanj, pa tudi o vlogi tehnologij v sodobni civilizacij.

V predavanju z naslovom Roboti, ljudje in mediji je predstavil razloge, zakaj raziskave na področju interaktivne robotike in androidov niso povezane samo z robotiko, ampak tudi s kognitivnimi znanostmi in nevro znanostjo.

"Otroci in starejši ljudje ne znajo uporabljati računalnika, lahko pa govorijo s človekom, tu pa lahko z nasveti pomaga humanoidni robot," je dejal. Prepričan je, da se ljudje z roboti tudi spoprijateljijo.

Svojega mehanskega dvojnika, imenovanega Geminoid, na predavanje v Ljubljano žal ni povabil, je pa poslušalcem pokazal video posnetek, s katerega je razvidno, da je povsem podoben svojemu avtorju. Tudi z mimiko obraza in obnašanjem skorajda odlično posnema slavnega profesorja. Težave mu povzroča le še čustveno odzivanje na dražljaje iz okolice.

Humanoidne robote je mogoče uporabiti v številnih situacijah, denimo v domovih za starejše, lahko se ukvarjajo z avtisti ali pa strežejo kavo v gostinskem lokalu - vendar pa bi v tem primeru skodelica kave stala kakšnih 100 evrov. Za zdaj je namreč proizvodnja robotov zelo draga, cena za enega se giblje med 10.000 in 20.000 evri, je povedal.

"Android je veliko lepši in se ne postara," se je pošalil. Robota, ki mu je nadel podobo zelo lepe ženske, je denimo "zaposlil" v recepciji, vendar kar 80 odstotkov obiskovalcev ni ugotovilo, da ne gre za človeško bitje.

Kdaj bodo torej humanoidni roboti postali naš vsakdan? "Nimam pojma," je odgovoril in dodal, da pa se utegne zgoditi tako kot z osebnimi računalniki: ko so se pojavili, jih ni znal nihče uporabljati, a nenadoma so se razširili.

Profesor Išiguro je v Slovenijo dopotoval na povabilo organizatorjev mednarodnega festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium, ki v teh dneh poteka v Trbovljah, njegova osrednja tema pa je ravno humanoidna robotika. V četrtek se je v Ljubljani srečal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem.