Slovenija

V soboto nastanek nove stranke?

P.R. / STA
11. 10. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V soboto naj bi na ustanovnem kongresu v Velikih Laščah zaživela nova stranka. Ustanovitelji o programu in številu članov še molčijo, menda pa zakonski minimum za ustanovitev stranke, to je 200 članov, že presegajo. Nova stranka želi prestopiti prag parlamenta.

Mediaspeed
Alojz Kovšča, morebitni vodja nove stranke.

Obrtniki in podjetniki niso zadovoljni z gospodarsko politiko v zadnjih 20 letih, odločati želijo sami. Tako bo predvidoma v soboto na ustanovnem kongresu v Velikih Laščah zaživela liberalno-gospodarska stranka (LGS), je povedal eden od njenih pobudnikov Alojz Kovšca.

Medtem v OZS-ju poudarjajo, da niso med ustanovitelji stranke. Kovšca sicer o konkretnem programu stranke in o številu članov do njenega ustanovnega kongresa ne želi govoriti. Ocene, ali so že potrebne predčasne volitve, Kovšca prepušča za čas po kongresu. Razmišlja tudi, da bi prevzel vajeti stranke, vendar se o tem še ni odločil.

Tako je o usmeritvi LGS-ja spregovoril kot eden od njenih pobudnikov in obrtnik. Ustanovitelji LGS-ja želijo z novo stranko prestopiti prag parlamenta, poudarjajo pa, da prihajajo iz gospodarstva, zato se ne želijo "slovensko stereotipno razvrščati med leve in desne". Kovšca zagotavlja, da se bodo za povezovanje s strankami odločali zgolj glede na programe, pri čemer pa je kritičen do izvajanja gospodarskih programov obstoječih političnih strank.

"Z vsem spoštovanjem do vrhunskih strokovnjakov, ki so vodili to državo, a poglejte, kam so jo pripeljali," je dejal. Trenutno se zato ne bi povezoval z nobeno od strank, saj ocenjuje, da so njihovi programi premalo ambiciozni. Kovšca je sicer državni svetnik, kratek čas je vodil tudi OZS. Na slovenski politični sceni sicer iskanje novih obrazov ni novost.

V nastajanju je stranka Solidarnost, stranka pa utegne nastati tudi iz društva, ki ga je nedavno ustanovil nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.