Slovenija

Kopalnico ima …

P.R.
7. 10. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minevajo tri leta od stečaja Vegrada, nekdanjega gradbenega giganta. Kup nepravilnosti in sporni posli, ki jih je razkril stečajni postopek, so še vedno predmet preiskav. V treh letih so celjski kriminalisti podali 17 kazenskih ovadb, eno je podala stečajna upraviteljica, veliko ovadb so podali tudi upniki.

Hildi se v zaporu ne godi slabo.

Kaj imajo po treh letih Vegradovi delavci in kaj njihova nekdanja šefica, Hilda Tovšak?

Ob stečaju 6. oktobra 2010 je brez dela ostalo 571 delavcev. Po treh letih jih delo še vedno išče 168, verjetno brezupno. Večina je namreč težje zaposljivih, saj so starejši, invalidi ali pa imajo druge zdravstvene omejitve. A tudi tisti, ki jim je uspelo najti zaposlitev, ne morejo mirno spati, saj gre v večini primerov za zaposlitve za določen čas.

Hilda naj bi imela svojo sobo, svojo kopalnico in nove zavese.

Po podatkih velenjske območne službe zavoda za zaposlovanje je namreč pri teh osebah izkazano večkratno ponovno zaposlovanje in prijava nazaj med brezposelne. Delavci se torej po treh letih še vedno vrtijo v začaranem krogu boja za preživetje in imajo od svojih let, ki so jih žrtvovali za Vegrad, bore malo. Kaj pa ima Hilda Tovšak, nekdanja direktorica Vegrada? Po besedah naših virov iz ženskega zapora na Igu ima – kopalnico!

In to svojo. Potem ko je nekaj primerov spornega poslovanja odgovornih v Vegradu na čelu s Tovšakovo na sodišču že dobilo sodni epilog, Tovšakova prestaja zaporno kazen na Igu. Med drugim naj bi bila precej nekomunikativna, zato pa toliko bolj športno aktivna. Kakorkoli, Tovšakovo naj bi po zagotovilih pristojnih obravnavali enako kot vse ostale obsojenke. A naš vir trdi drugače.

Hilda Tovšak naj bi dobila svojo sobo, in sicer zato, ker naj bi se počutila ogroženo od vseh ostalih zapornic. »Preden se je vselila v svojo sobo, jo je morala druga obsojenka na novo prebeliti, tudi nove zavese je zahtevala in jih tudi dobila, pa še svojo kopalnico ima,« pravi naš vir, ki se ne strinja s trditvijo, da znane zapornice obravnavajo enako kot vse ostale. Tovšakova naj bi bila deležna posebnih postopkov tudi pri obiskih.

Med sodnimi počitnicami naj bi namreč dobila obisk 'svojega' tožilca in svojega pravnega zastopnika, ki naj bi se pripeljala v istem avtomobilu, Tovšakovi pa naj bi za pogovor z njima dodelili poseben prostor. Tudi slabo zdravstveno stanje, zaradi katerega je Tovšakova preskočila že kar nekaj obravnav, naj bi bilo le izgovor. Nekdanja gradbena baronica naj bi bila namreč kar dobrega zdravja, se pa po besedah našega vira čezmerno razgibava, »da bi zadržala svojo linijo, ki jo je pridobila po medijski gonji«.

Po treh letih naj bi Tovšakova, sicer na hladnem, torej imela svojo sobico in kopalnico. Stečajna upraviteljica Alenka Gril pa veliko dela s pometanjem po propadlem Vegradu. Za kar 450 milijonov evrov terjatev je bilo priznanih, doslej pa ji je uspelo s prodajo premoženja Vegrada 'napraskati' za okoli 2,2 milijona evrov. Iz kupnin so bile doslej poplačane večinoma banke upnice, glede na dozdajšnji potek stečaja pa po besedah Grilove ni pričakovati, da bo na koncu postopka ostalo kaj sredstev za izplačila terjatev delavcev.

»Preden se je vselila v svojo sobo, jo je morala druga obsojenka na novo prebeliti!« Vir iz zapora na Igu

Kaj jim torej sploh ostane? Upanje, da bodo vsi, zaradi katerih so v brezupnem položaju, kaznovani, ali upanje, da bo politika končno začela reševati, preprečevati in ustvarjati? Naši vir pravi takole: »Naj ponovim modre besede Dragana Petrovca: pri kriminalcih je nekaj upanja, pri politiki ne. Pa lep pozdrav in uživajte na svobodi!«

Tovšakova ima celo svojo kopalnico.