Slovenija

Sedem kandidatov za vodenje družbe Košaki

STA/M.J.
3. 10. 2013, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborska Tovarna mesnih izdelkov Košaki, ki jo je avgusta zapustil predsednik uprave Jure Bojnec, še ni dobila novega vodstva. Kot je za STA povedal predsednik nadzornega sveta Branko Valenko, je na objavljeni razpis prispelo sedem prijav, a nadzorniki odločitve še niso sprejeli. Začasno družbo zdaj vodi dosedanja vodja prodaje Meta Lovše.

Košaki.si

Valenko, ki sicer prihaja iz Kmetijske zadruge Ptuj, ene od zadrug, ki lastniško obvladujejo mariborsko mesno predelovalno podjetje, je dejal, da se jim z odločitvijo ne mudi, saj imajo z Lovšetovo sklenjeno pogodbo o vodenju do decembra, do takrat pa bodo zagotovo sprejeli ustrezno odločitev.

Podjetje, ki se nahaja v likvidnostnih težavah, je že oktobra lani začelo postopek iskanja strateškega partnerja. V ta namen so podpisali pogodbo s finančno hišo Imap, ki naj bi jim v naslednjih šestih mesecih pomagala poiskati svež kapital za dokončanje investicij, a jim doslej teh načrtov še ni uspelo uresničiti. Valenko je povedal, da je postopek še naprej v teku in da nad tem še niso obupali.

Mesec dni pozneje je bil uveden postopek prisilne poravnave, ki je bil junija letos tudi potrjen. Družba je upnikom obljubila polovično poplačilo terjatev v naslednjih štirih letih, pri čemer si ti lahko 30 odstotkov terjatev obetajo v prvih dveh letih.

Avgusta je vlada podjetju odobrila državno pomoč za prestrukturiranje, in sicer v obliki dolgoročnega kredita v višini 900.000 evrov za obdobje sedmih let ter subvencije za ohranitev delovnih mest v višini 270.000 evrov za obdobje enega leta.

Pomoč pa bo Košakom dodeljena pod dvema odložnima pogojema, in sicer da upniki v postopku prisilne poravnave Košake dokapitalizirajo s konverzijo terjatev v kapital v višini najmanj 787.000 evrov ter da družba z bankami upnicami sklene sporazum o reprogramu kratkoročnih finančnih obveznosti v dolgoročne v višini najmanj enega milijona evrov.

Prvi nadzornik Košakov o tem, kako družbi kaže ta trenutek, podrobneje ni želel govoriti, je pa dejal, da posluje negativno. Državne pomoči še niso prejeli, se pa trudijo, da bi zadostili pogojema države, po katerih naj bi prišli do nujnih likvidnostnih sredstev.