Slovenija

Po trasi nekdanje železnice skozi Hudo luknjo načrtujejo kolesarsko pot

STA / J.P.
29. 9. 2013, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Občini Velenje in Mislinja ter direkcija za ceste sodelujejo pri načrtih za ureditev kolesarske poti Huda luknja. Gre za pot med Velenjem in Doličem, dolgo 9,3 kilometra, ki bo potekala po trasi nekdanje železnice. Po prvih ocenah bo vrednost naložbe med tremi in 3,5 milijona evrov, do uresničitve projekta pa je, kot kaže, še daleč.

Thinkstock

Mestna občina Velenje je nedavno z mariborskim podjetjem Cestni inženiring sklenila 33.000 evrov vredno pogodbo za izdelavo idejnega projekta za to kolesarsko pot, v letu 2014 pa občina načrtuje, da bodo nadaljevali s pridobivanjem projektne dokumentacije.

Kolesarska pot poteka po trasi nekdanje železnice med Velenjem in Dravogradom in na razdalji 9,3 kilometra šestkrat prečka reko Pako in državno cesto ter trikrat zavije v predor. Zaradi zahtevnosti terena v soteski, bližine reke Pake, varovanih območij naravne dediščine, potrebne obnove predorov in izgradnje novih prehodov čez državno cesto in reko Pako, so posegi za izgradnjo kolesarske poti zelo zahtevni in povezani z visokimi stroški.

Po prvih ocenah bo vrednost investicije znašala med tremi in 3,5 milijona evrov, izgradnja poti pa je zato v veliki meri odvisna od uspešnosti pridobivanja evropskih sredstev, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Kolesarsko pot bo izvedla Direkcija RS za ceste, saj povezava predstavlja del državnega kolesarskega omrežja. Ko bo pot izgrajena, se bodo kolesarji lahko iz Velenja s kolesom varno pripeljali skozi sotesko Pake do Mislinjske doline, od koder bodo lahko pot nadaljevali naprej do Dravograda in nato ob reki Dravi proti Mariboru ali Avstriji.