Slovenija

Kje je kovček z denarjem?

robert.marin@svet24.si
24. 9. 2013, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izido Dore von Ostrowich je poleti 2005 oškodovanki M. Ž. natvezil, da ji bo pomagal pri nakupu stanovanja. Zatrjeval je, da se ukvarja z rubeži dolžnikov in da pozna številne vplivne ljudi, med njimi uslužbence SCT-ja, ki se ukvarjajo s prodajo stanovanj. Ko je od oškodovanke izmolzel več kot 80 tisoč evrov, pa je izginil.

Arhiv Svet24

51-letnik je na predobravnavnem naroku konec avgusta sveto obljubil, da bo priznal krivdo in oškodovanki v celoti povrnil dolg. Do 23. septembra bi moral sodišču dokazati, da s sredstvi resnično razpolaga, a se je, po pričakovanjih, zapletlo. »Kje je kovček z denarjem?« je obdolženega pred razpravno dvorano vprašala sodnica Deana Fekonja, a se je zgolj kislo nasmehnil ...

»V enem mesecu niste ničesar napraskali skupaj. Meni gre za to, da oškodovanka dobi denar nazaj, saj ne gre za majhne zneske.« Sodnica Deana Fekonja

»Obdolženi je v vmesnem času poskušal pridobiti bančno potrdilo, pisno in telefonsko, a so v banki zahtevo zavrnili, ker ne morejo preveriti, ali gre za pravo osebo. Svetovali so, da pooblastilo pridobi sodišče po uradni dolžnosti,« je včeraj na nadaljevanju predobravnavnega naroka pojasnjeval Schenkov zagovornik. In nadaljeval: »Obdolženi mi je tudi povedal, da so v zavodu, kjer prestaja kazen, spreminjali sistem komuniciranja, zato o težavah ni mogel obvestiti sodišča.«

»Ampak v zaporu še vedno lahko dobite list papirja in ga pošljete sodišču s predlogom, da opravi poizvedbe v banki, mar ne?« je obdolženega vprašala sodnica Fekonja. Šenk je pokimal, na vprašanje, zakaj tega ni storil, pa je dejal: »Eeee ..., pač nisem.« In tako se je včerajšnje srečanje na Tavčarjevi kaj hitro končalo. Sodišče bo zdaj po uradni dolžnosti opravilo poizvedbe na Novi Ljubljanski banki, predobravnavni narok pa se bo nadaljeval 7. oktobra.

Ostala je brez denarja in stanovanja

Spomnimo. Oškodovanka M. Ž. je 27. julija 2005 na transakcijski račun obdolženega nakazala 15 milijonov takratnih tolarjev oziroma dobrih 62 tisoč evrov kot del kupnine za nakup stanovanja na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Konec februarja 2006 mu je posodila še tri milijone tolarjev oziroma dobrih 12 tisoč evrov, septembra 2009 pa jo je prepričal, da mu je izročila še 5000 evrov, češ da se je pojavila odlična priložnost za varčevanje in prejemanje dosmrtne rente v višini 1200 evrov.

Von Ostrowich ima pet strani dolg kazenski list, večinoma je bil obsojen zaradi goljufij.

No, na koncu je naivna reva ostala brez denarja in stanovanja. Von Ostrowich ji do danes ni prinesel v podpis pogodb o nakupu stanovanja in življenjskem zavarovanju. Ko ga je začela po telefonu spraševati, kdaj ji bo vrnil prejeti denar, pa se je začel pred njo skrivati, na klice se ni več oglašal, izginil je. Po prepričanju tožilstva je 51-letnik že od začetka vedel, kako se bo zgodba končala, in s tem zagrešil kaznivo dejanje goljufije, za kar je predvidena kazen od enega do osmih let zapora.

Stari znanec sodišč in organov pregona

Možakar je stari znanec organov pregona in sodišč. V svoji bogati karieri je 'doktor ekonomije' nabral za pet strani A4-formata kaznivih dejanj, večinoma goljufij. Zadnja tri leta prebiva na Dobu, kjer bo ostal najmanj do leta 2015, ker je jeseni 2007 šestdeset slovenskih kmetov prepričal, da so mu plačali 3000 evrov za izdelavo poslovnega načrta. Projekt se je na koncu kajpak izjalovil v škodo kmetov, Von Ostrowich pa je sodišče prepričeval, da posla ni mogel izpeljati, ker so mu sovražni elementi v zbirokratizirani slovenski državi metali polena pod noge.