Slovenija

»Živim dobesedno na dnu!«

Gabrijel Toplak
20. 9. 2013, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Mariboru so začeli trimesečni brezplačni študijski program kariernega izobraževanja za lažji vstop mladih na trg dela. Projekt je namenjen brezposelnim do 30. leta, ki želijo izboljšati svoje kompetence in znanje ter pridobiti praktične izkušnje s pomočjo uveljavljenih podjetnikov in strokovnjakov.

Gabrijel Toplak, Mediaspeed
Četudi je ponudba del pestra, je vse več mladih brezposelnih.

Ob obisku mariborske enote Zavoda za zaposlovanje je mogoče srečati tudi številne mlade, ki že nekaj časa neuspešno iščejo zaposlitev. Širši javnosti se ne upajo pokazati, pravijo, zato odklanjajo vsakršno fotografiranje ali izpostavljanje javnosti. Navsezadnje jim je dovolj sramotno že to, poudarjajo, da se bližajo že 30. letu, pa v Sloveniji ne dobijo zaposlitve, četudi bi resnično želeli delati. 28-letni Maji, denimo, je zaposlitev prenehala v času porodniške. „Dejali so, da me ne potrebujejo več. In nikomur nič. Imam višjo šolo, pa živim dobesedno na robu,“ je dodala, zato bi ji bila kakršnakoli pomoč pri nadaljnjem iskanju zaposlitve še kako dobrodošla.

„Dejali so, da me ne potrebujejo več. In nikomur nič. Imam višjo šolo, pa živim dobesedno na robu,“ (Maja, 30 let)

In prav tega je lotil tamkajšnji Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, ki je začel izvajati trimesečni brezplačni študijski program kariernega izobraževanja za lažji vstop mladih na trg dela. Projekt je namenjen brezposelnim do 30. leta, ki želijo izboljšati kompetence in znanje ter pridobiti praktične izkušnje s pomočjo uveljavljenih podjetnikov in strokovnjakov.

Direktorica tega inštituta, Anita Hrast, je povedala, da je projekt pomemben mladim iz Podravja, ki neuspešno iščejo zaposlitev, saj lahko pomaga pri večanju njihove zaposljivosti na trgu ali pri ustanavljanju lastne profitne oziroma neprofitne organizacije. S 34,6-odstotnim deležem delovno aktivnega prebivalstva sodi Maribor namreč med 210 slovenskimi občinami na 195. mesto.

Delež brezposelnih oseb s peto ali višjo stopnjo izobrazbe se je z decembra leta 2004 s takratnih 7,4 odstotka povečal v letošnjem marcu na 15,7 odstotka. Neto dodana vrednost na zaposlenega v Mariboru znaša 29.745 evrov, kar je za petino pod slovenskim povprečjem. Prihodki na zaposlenega znašajo 129.892 evrov oziroma za 40 odstotkov manj od slovenskega povprečja, ki znaša 181.064 evrov, ugotavljajo na inštitutu.

Omenjeni študijski program je sicer del projekta Model M, pilotnega modela kariernega usposabljanja in svetovanja za večjo zaposljivost mladih, njegov namen pa je pripraviti model za izdelavo lastnega kariernega poslovnega ali zaposlitvenega načrta s pomočjo praktičnih nasvetov različnih strokovnjakov ter na podlagi vrednotenja lastnih kulturnih, socialnih in psihosocialnih potencialov. Cilj programa je opolnomočiti posameznika za samostojno iskanje lastnih poslovnih priložnosti ali kompetentno ponujanje lastnega znanja in izobrazbe na trgu dela. Izobraževanje poteka v treh modulih.

Prvi predstavlja odkrivanje lastnega poslanstva, sposobnosti in omejitev, drugi bo temeljil na spoznavanju poslovnega in zaposlitvenega okolja, tretji pa bo omogočil predstavitev lastnega kariernega ali poslovnega načrta. Udeleženci se prek delavnic ukvarjajo z ustanavljanjem lastnega podjetja ali neprofitne organizacije in z iskanjem zaposlitve pri delodajalcih. Najboljše ideje pa bodo predstavili 11. decembra na zaključnem posvetu, kjer bodo najboljše tudi nagradili in jim pomagali razvijati posel še naprej.

Gabrijel Toplak, Mediaspeed
Anita Hrast, direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti, in njena hči Nomi Hrast.