Slovenija

Kam je izginil najboljši slovenski izganjalec hudiča?

T.P.
13. 9. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na hrvaških forumih se ljudje zaskrbljeno sprašujejo, kje je poznani slovenski eksorcist, duhovnik Marjan Arhar (83), ki je na Hrvaškem pogosto vodil seminarje o duhovni rasti, nekateri pa so ga obiskovali tudi v Sloveniji.

Virovitica.net, Shutterstock
Priljubljeni duhovnik in priznani izganjalec hudiča Marjan Arhar se je zaradi visoke starosti umaknil v zasebnost. Pred tremi leti je proslavil zlati jubilej – 50 let duhovništva. V župniji Črni Vrh so ga obiskovale množice ljudi, da bi jim pomagal najti mir, vendar pa zadnje čase tja zahaja bolj poredko, saj zaradi visoke starosti in vse slabšega zdravja živi v Ljubljani pri častnih sestrah, ki skrbijo zanj.  

25-letna Zagrebčanka Ana je imela pred desetimi leti nepojasnjene zdravstvene težave. Napadi so bili podobni epileptičnim, vendar jih zdravniki niso znali razložiti. Kar naenkrat je postala občutljiva na molitve in svetniške slike, ki so jo čedalje bolj motile, začela si je povzročati bolečino s samopoškodbami. Slišala je čudne glasove, ponoči ni več mogla spati, zato je na koncu resno razmišljala o samomoru.

Takrat ji je duhovnik priporočil eksorcista oziroma izganjalca hudiča. »Prijatelj mi je priporočil nekega duhovnika v Sloveniji, pri katerem sem bila trikrat in z njim molila. Imela sem izredno močne reakcije na najbolj enostavne molitve. Spomnim se, da mi je enkrat stol, na katerem sem sedela, začel odskakovati od tal in plesati z mano vred. Po tem nenormalnem dogodku me je duhovnik poslal k drugemu kolegu, znanemu eksorcistu Marjanu Arharju, ki prav tako živi v Sloveniji,« pravi dekle in dodaja, da je bilo prvo srečanje z Arharjem ključnega pomena. Duhovnik jo je samo tiho opazoval in mirno poslušal njeno zgodbo. Nato ji je ponudil blagoslovljeno vodo in ji povedal, da nujno potrebuje eksorcizem.

Virovitica.net, Shutterstock
"Imela sem reakcije na povsem običajne molitve. Enkrat je stol skočil skupaj z mano." Ana s Hrvaške

Številni ljudje pripovedujejo, da jim je postalo bolje, šele ko je Marjan nad njimi izvedel eksorcisem. Žal naš zelo cenjeni duhovnik o tem ne želi oziroma ne sme govoriti.     

Nekaj je šlo iz mene

»Začel se je obred, ki je trajal približno eno uro. Sama se ničesar ne spomnim, nimam pojma, kaj se je dogajalo med eksorcizmom. Po obredu sem se počutila še slabše in izgubila sem zadnje upanje na ozdravitev.

Kljub temu sem ga po desetih dneh ponovno obiskala. Takrat se je zgodilo nekaj prečudovitega. Končno sem začutila olajšanje, bila sem osvobojena, čutila sem, da je nekaj šlo iz mene, prevzel me je mir, prežemala me je čista ljubezen … Vsi so mi rekli, da sem se zelo spremenila,« zaključuje dekle svojo neverjetno zgodbo. Dobila je dobro službo, si ustvarila družino in postala srečna mati.

Marjan Arhar je pogosto hodil na Hrvaško.

Ponoči me je strašila prikazen

Na eni od hrvaških spletnih strani, posvečenih duhovnosti, so objavili pismo Nevenke iz Slovenije, ki je opisala svoje tegobe. »Imela sem umirjeno in urejeno življenje, nenadoma pa se je pojavila nespečnost, slišala sem čudne glasove, sčasoma pa sem ponoči začela videvati prikazen, ki me je spominjala na mojo znanko Ano.« Obiskala je Marjana Arharja in mu izpovedala svoje tegobe. »Ker me je bolela noga, me je vprašal, ali sem vedno nosila večji levi čevelj,« je zapisala Nevenka. »Res se mi je na levi nogi čevelj vedno razširil, zato sem morala ves čas kupovati novo obutev.« Ob tem se je spomnila, da je nekoč ob odhodu iz trgovine trčila v Ano. Zazdelo se ji je, da ji je nekaj padlo pred levo nogo, a ker ničesar ni bilo na tleh, incidentu ni več posvečala pozornosti. Da zadeva ni bila tako nedolžna, ji je razjasnil šele Arhar, ki ji je povedal, da je Ana nanjo poslala urok. Poleg Nevenke je še ogromno ljudi, ki pravijo, da jim je prečastiti eksorcist Marjan Arhar pomagal rešiti težave, s katerimi se ni znal spopasti nihče drug.

Virovitica.net, Shutterstock
"Arhar mi je povedal, da je Ana name poslala urok." Nevenka iz Slovenije