Slovenija

Janševo kukavičje jajce

R.P.
13. 9. 2013, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Blaž Košorok, predsednik uprave Holdinga Slovenskih elektrarn, naj bi najkasneje do konca leta izstopil iz SDS. Janezu Janši namreč ne kaže najboljše, ljubitelj imenitnih in dragih ur pa zaradi opozicijskega prvaka ne bo ogrožal svoje kariere, ki je bogato plačana, saj mesečno v povprečju zasluži več kot predsednik države ali predsednica vlade.

Mediaspeed, fotomontaža
Košorok naj bi izstopil iz SDS. Katera stranka mu diši po novem?

Jankovićev najljubši direktor in Janšev izdajalec?

Ljubljanski župan Zoran Janković se je rad pohvalil z Blažem Košorokom, ko je bil ta še prvi mož ljubljanske termoelektrarne in toplarne, češ kako zgledno je sodelovanje z nasprotno politično opcijo. Tudi sicer naj bi bil danes 41-letni diplomirani pravnik eden njegovih najljubših ljubljanskih direktorjev. Lani, ko je praznoval 40 let, naj bi mu celo pomagal, da mu je v ljubljanskem hotelu Slon prepeval hrvaški zvezdnik Gibonni.

Je zaradi užaljenosti pokazal svoj pravi obraz?

Potem ko je novembra lani postal prvi človek HSE in štiri mesece pozneje ni bil imenovan za predsednika Gospodarskega foruma SDS (to je postal Marjan Hribar, takrat generalni direktor direktorata za turizem), zaradi česar naj bi bil užaljen, vlada Janeza Janše pa je padla, je pokazal pravi obraz. Mediji so ga celo ujeli na večerji z lobistom Državljanske liste Jankom Jenkom. Košorok je seveda takoj zanikal, da bi šlo za politično snubljenje, temveč le za prijetno druženje. »Sem član SDS in bom še naprej,« je zatrjeval. Podobno je ves čas govoril tudi Franc Pojbič, donedavni v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, v prvi polovici avgusta pa je izstopil iz SDS, da bi se obdržal na položaju. Pa mu ni pomagalo.

Toda neuradni viri pravijo, da naj bi v HSE že začel pometati s tistimi, ki simpatizirajo z SDS. Prav tako bo moral upoštevati interese levice na področju energetike, predvsem pri gradnji pregrešno dragega šoštanjskega bloka TEŠ 6. S tem se je zapletlo spomladi, ko je objavil, da bo gradnja dražja še za 144 milijonov evrov (zdaj cena projekta dosega 1,4 milijarde evrov) in kjer ima pomembno vlogo lobist Peter Kotar, ki je od lani tudi v preiskavi. Kotar sodeluje tako pri TEŠ 6, s Košorokom pa se pozna še iz časov Te-Tola, saj je prek podjetja Sol Intercontinental, ki je zastopnik hrvaškega Alstoma, delal remont na ljubljanski toplarni. Okoli njega se mota tudi Janez Škrabec, direktor Rika. Gre za človeka, ki pravi, da se je zmagovalne miselnosti učil od Zorana Jankovića, najbolj pa ceni politične misli Milana Kučana in pronicljivost Gregorja Golobiča. Riko ima seveda interes pri projektu hidroelektrarn na srednji Savi, zato ga zadnje čase Škrabec vabi na vse mogoče zabave. Bil je v njegovi blejski vili Beli dvor na 70-letnici nekdanjega nadškofa Antona Stresa in na začetku julija na domačiji v Hrovači, kjer je Škrabec pričakal 50. rojstni dan.

Košorokova težava

Ima pa Košorok eno veliko težavo. Ni namreč prepričan, v katero politično smer v vladi naj se bolj vključi. Lukšičeva SD mu ne diši najbolj, z Državljansko listo gre navzdol, za Desus je premlad, zato mu za zdaj ostane le Pozitivna Slovenija (PS). Toda ali naj podpre politično smer prijatelja Zorana Jankovića ali smer premierke Alenke Bratušek? Zato bo najbrž počakal na kongres PS, potem pa naj bi videl. Toda dobro obveščeni vedo povedati, da se okoli njega že smukajo tudi lobisti 'novega' političnega obraza – Igorja Šoltesa. To pa pomeni, da Milan Kučan ni daleč stran, zato se že pojavljajo namigi, da je bil Košorok še eno izmed kukavičjih jajc znotraj SDS.