Avto-moto

VW predstavlja golf sportsvan

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
13. 9. 2013, 08.07
Posodobljeno: 13. 9. 2013, 08.50
Deli članek:

VW je na IAA predstavil študijo Golf Sportsvan. Serijska različica bo na trg prispela sredi naslednjega leta.

Seveda, manjkal je še novi golf plus, kar so pri VW-ju popravili in na IAA predstavili študijo Golf Sportsvan, ki ga bodo lansirali sredi naslednjega leta. Kompaktni enoprostornik ima prilagodljivo notranjost in prostorno kabino. Tako bomo lahko zadnjo klop premaknili za 180 mm naprej ali nazaj, prtljažnik pa meri 1.500 litrov.

VW je študijo opremil z asistenčnimi sistemi, kot je senzor za vozilo v mrtvem kotu, asistenco za odparkiranje. Senzor voznika med vožnjo opozarja na vozila v mrtvem kotu. Pri vzvratnem odparkiranju sistem zaznava tudi vozila, ki se približujejo ob strani zadaj in ki jih voznik lahko hitro spregleda. Tudi v tem primeru se aktivira opozorilo. Pri nevarnosti trčenja elektronika asistence za odparkiranje avtomatsko aktivira funkcijo zaviranja v sili. Sicer bodo na voljo še dinamično uravnavanje podvozja (DCC), sistem za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili, avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC) in asistenca za ohranjanje smeri.

Novinec bo imel vgrajenega enega izmed šestih novih motorjev z močjo od 63 do 110 kW. Modeli bodo serijsko opremljeni s start-stop sistemom, VW pa obljublja, da ima vozilo 19 % nižjo porabo kot predhodnik. Vsi motorji dosegajo Euro 6 normo. 1.6 TDI z 81 kW moči naj bi porabil 3,7 l/100 km. 

O cenah še ni govora, bodo pa verjetno precej podobne kot pri aktualnem golf plus, pribl. 19.000 evrov za vstopni model.