Slovenija

Nujno! Potrebuje pomoč

Rajka Meše
3. 9. 2013, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oktobra bo mali Aljaž dopolnil šest let. Če bi bilo vse prav, bi šel naslednji teden v prvi razred s svojimi vrstniki v Komendi. Vendar je resničnost povsem drugačna. To sta njegova mama Sonja in očka Zdenko spoznala kaj kmalu po zapletu, ki se je odvijal pred in med urgentnim porodom.

osebni arhiv
Aljaž Kern.

Aljaževi družini lahko pomagate:

 

Dobrodelni koncert za Aljaža bo 26. 10. 2013 v Športni dvorani Komenda. 

 

Zbiranje prostovoljnih prispevkov je mogoče prek transakcijskega računa Rdečega križa Kamnik:

 

TRR: 02312 0011158889,

 

sklic: 00 29102007, namen: Aljaž Kern prostovoljni prispevek.

 

 

 

Zbiranje zamaškov: podatke o zbirnih mestih dobite pri  očetu Zdenku na 041 458 314.

Neštetokrat si je Aljaževa mami postavila vprašanje: 'Zakaj nisem bila bolj vztrajna?' Tako grozen občutek samoobtoževanja jo najeda že vsa leta.

Tako kot vsak par, sta se rojstva svoje kepice veselila tudi Kernova. Amniocenteza je pokazala, da je vse 'bepe' in tisti XY,  da bo fantek. Takrat sta izbrala tudi ime. 'Aljaž bo!' Predvideni ambulantni pregled na predpriprave za carski rez je 26. 10. 07 že pokazal skrb vzbujajoče izvide. Posteljica je bila že močno zrela in kalcinirana.

Zaznali so tudi preveč plodovnice, v urinu pa  dva proteina. In če bi teklo vse po načrtih, bi se moral Aljaž roditi 29. 10. 2007. Po vsem tem bi vsako nosečnico zadržali v porodnišnici na opazovanju, vendar se je ginekologinja odločila mamico poslati domov z navodili, naj se vrne 2. 11. Dojenček je bil v nevarnosti! Čeprav je Sonja takoj postavila vprašanje o nepravilnem delovanju posteljice, je morala domov. Zdravnica pa je dejala, da bo en teden še zdržala. Starši so stroki in ginekologinji zaupalo, saj vendar vedo, kaj delajo. Občutek nelagodja jih je že načel.

Dihalna stiska in umetna koma

Notranji občutek bodočih staršev Sonje in Zdenka ni varal. 29. 10. 07 proti večeru  so se pojavile bolečine, ki so se stopnjevale. Trebuh je v trenutku postal trd kot kamen in ni popustil. Z 'nadzvočno' hitrostjo sta se pojavila na urgenci, kjer so na meritvah CTG ugotovili le še 60 srčnih udracev/minuto. Otroku je že močno primanjkovalo kisika, zato so se odločili za urgentni carski rez. Šok in zanikanje hkrati sta mamico Sonjo popolnoma ohromila, ko so ji povedali, da je Aljaž na intenzivni negi.

Celotno odluščenje posteljice od maternice je povzročilo težave in hipoksijo (pomanjkanje kisika) pri dojenčku. Rodil se je že brez mišičnega tonusa, torej ohlapen in brez utripa. Oživljali so ga dve minuti in po treh urah so se pojavili še možganski krči. Sledila je 72-urna umetna koma in ohladitev telesa na 34 stopinj Celzija. "Dobesedno sem mislila, da imam nočno moro," nam s solzami v očeh pripoveduje Sonja. "Tudi ta pogovor je zame prava psihoterapija, saj ponovno podoživljam dogajanje in občutke, tako da se komaj zadržujem'.

Sonjini prilju

bljeni citati:

 

 

 

Na koncu bo vse dobro, če še ni dobro, potem še ni konec.

 

 

 

 

Življenje je risanje brez radiranja. (Oskar Kokoschka)

 

 

 

 

Kar te ne ubije, te okrepi.

Svet se jim je podrl v trenutku

Ko je bil Aljaž star leto in pol, je bilo že vidno, da zaostaja v razvoju za vrstniki. Veliko podpore sta mama in oče dobila v ZD Domžale pri fizioterapevtki in drugih starših. Še posebej sta oporo našla v Sončkovem društvu za cerebralno paralizo Ljubljana, kjer se udeležujejo poletnih družinskoterapevtskih kolonij in šole za starše. Spoznali so, da je treba uživati vsak dan posebej. Zaključili so s preteklostjo in začeli živeti za sedanjost in prihodnost. Aljažu in celotni družini bi želeli zagotoviti pogoje za lažje življenje. Aljaž postaja vedno težji in mansardno stanovanje z vsakim dnem bolj oddaljeno. Premajhno postaja tudi osebno vozilo za invalidski voziček, ki ga pravkar pričakujejo. Svojo energijo so usmerili v čim lažje vključevanje v ožje in širše okolje. Še vedno pa ostaja upanje, da bo morda Aljaž nekega dne shodil in govoril, kajti nikoli ne veš, kaj te čaka v življenju, in tako je tudi prav.