Slovenija

Z družino na dopust v državno vilo

Č.K.
27. 8. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Država Tomislavu ne omogoča, da bi sina poslal na zdravljenje v obmorsko zdravilišče. Ni mu preostalo drugega, kot da je z družino spal v zapuščeni državni vili.

Zgodba Tomislava, ki je z družino letoval v zapuščeni državni vili v Opatiji, je v preteklih dneh povsem pretresla sosednjo Hrvaško. Tomislav je oče dveh hudo bolnih otrok, z ženo sta brezposelna, družino pa preživlja z zbiranjem odpadne embalaže.

Zgodba je prišla v javnost po tem, ko je bližnji sosed medijem izdal, da Tomislav v državni vili na črno preživlja dopust. Tomislav je bivši hrvaški branitelj. Delal je v malem zasebnem podjetju, dokler ga niso pred leti čez noč odpustili. Žena je prav tako brez zaposlitve. Odpoved je dobila med pričakovanjem drugega otroka, in to kar po pošti. Delodajalec ni imel niti toliko poguma, da bi ji to povedal na štiri oči. Z družino živi v mali podpritlični garsonjeri v predmestju Zagreba. Komaj petletni sin se že od malega bori z hudo obliko dermatitisa, ki, če ni zdravljen pravilno, vodi v razvoj astme.

Kot je v pogovoru dejal Tomislav, bi moral sin vsaj mesec dni na leto preživeti ob morju, saj morski zrak blagodejno vpliva na njegovo bolezen. A kljub večkratnim prošnjam in priporočilu pediatra dečku niso odobrili zdravljenja s talasoterapijo v enem izmed hrvaških obmorskih zdravilišč. »Lani smo po prek Karitasa teden dni letovali v Rovinju, a sin bi moral vsaj mesec dni preživeti na morskem zraku, da bi se mu stanje vsaj malo izboljšalo,« je v pogovoru dejal nesrečni Tomislav. Za zapuščeno državno vilo v Opatiji je izvedel po naključju in se tja tudi opravil. Lani je tako na vrtu vile Kremešek samo šotoril, ob letošnji vrnitvi pa je opazil, da vilo za prenočevanje uporablja tudi mladina. »Nisem hotel nikogar izkoristiti. Želel sem le, da ima moja družina streho nad glavo. Vsak dan hodim po mestu in okolici, da zberem dovolj odpadne embalaže, da lahko družini kupim vsaj osnovno hrano. Če se izkaže, da sem s tem storil kakršnokoli kaznivo dejanje, se bom odpravil nazaj v Opatijo in se predal policiji. A dejanja ne obžalujem, saj sem le pomagal sinu, tako kot bi to storil vsaj ljubeč oče,« je pripoved zaključil Tomislav.