Slovenija

Faraoni so se vrnili

A. M. / STA
23. 8. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Legendarni Faraoni so nedavno v Portorožu zaznamovali 45 let delovanja in kot kaže se bo faraonska pot zagotovo nadaljevala.

Adrijana K. Vasovič, Anja Grill

Adrijana K. Vasovič, Anja Grill

Za ta dogodek so se zbrali Enzo Hrovatin, Slavko Ivančič, Piero Pocecco, Nelfi Depangher in sin pokojnega Ferda Maraža Aleksander. Faraoni so prav v tej zasedbi posneli največ uspešnic. Kot pravi Depangher, so že dobili prve ponudbe, da bi dogodek razširili po Sloveniji.

Adrijana K. Vasovič, Anja Grill

Ustanovni član in bobnar legendarne izolske zasedbe Nelfi Depangher je še pred koncertom v portoroškem Avditoriju priznal, da je, tako kot drugi člani, pred nastopom čutil velik pritisk. O ponovnem sodelovanju so se pogovarjali že nekaj časa, je pojasnil, saj so leta 2007 nehali nastopati brez uradnega pozdrava. "Povabilo organizatorjev je bil le še dodaten motiv!" Vsi člani so bili v tem času aktivni in že prve vaje so pokazale, da je dolgoletno skupno igranje pustilo pozitivne sledi. "Mislim, da smo dobro pripravljeni, a sem skoraj gotov, da se bo vrinila tudi kakšna napaka, ki pa se nam je dogajala tudi v času najboljše uigranosti." Ali je portoroški koncert napoved vrnitve na koncertne odre? Nelfi meni, da je želja tako članov kot organizatorjev koncerta, da bi dogodek popeljali po Sloveniji. "Tudi prve ponudbe so že prispele, a o tem bodo še razmislili," je dodal. Glede na prepoln Avditorij in izjemno pozitivno energijo pa je odgovor več kot na dlani – ljudje si legendarne Faraone preprosto še vedno želijo!

Adrijana K. Vasovič, Anja Grill

Faraone je leta 1967 ustanovil Valter Soša, zasedba pa se je skozi čas precej spreminjala. Kot se spominja Depangher, so začeli igrati v 'Čirkolu' oziroma sedežu italijanske skupnosti v Izoli. "Preigravali smo uspešnice, do katerih posnetkov smo lahko prišli, in tam tudi nastopali. S prihodom Marjana Malikoviča se je kitarska sekcija okrepila in lahko smo si privoščili tudi bolj zahtevno glasbo. Ko se nam je pridružil še Tuljo Furlanič, smo bili senzacija, saj smo bili edina skupina z dvojnimi bobni na odru." V tem času so nastali tudi prvi posnetki z izvirnimi skladbami. V osemdesetih letih so kot spremljevalni bend delili oder z največjimi zvezdami tedanje jugoslovanske estrade, s prihodom Enza Hrovatina pa so začeli razmišljati tudi o lastni glasbi in posneli prvo kaseto, se spominja Faraon. Na Melodijah morja in sonca so slavili kar trikrat, prvič leta 1992 s skladbo E tristemente, nato pa še z Mi ljudje smo kot morje in Kar je res, je res. Leta 1997 so prejeli zlatega petelina za najboljšo pop skupino. "Uspešnic je bilo veliko in ravno zasedba Ferdo Maraž, Enzo Hrovatin, Slavko Ivančič, Piero Pocecco in Nelfi Depangher jih je posnela največ. Ravno zato se je tudi ta zasedba – pokojnega Ferda je na odru zamenjal njegov sin Aleksander – zbrala za ta dogodek," je zaključil Depangher.

Adrijana K. Vasovič, Anja Grill

Adrijana K. Vasovič, Anja Grill